Visky András Pornó című darabjával kezdődik az Erdélyi Hét a Gyulai Várszínházban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójaként mutatják be augusztus 1-jén, szombaton 20.30 órakor  Árkosi Árpád rendezésében Visky András Pornó – Feleségem története című darabját, ezzel veszi kezdetét az Erdélyi Hét programsorozat, amelyből két előadást le kellett mondani a járvány miatt.

A Pornó – Feleségem története című dokumentum-játék új színpadi változatában Imre Éva, Sinkó Ferenc és a szerző, Visky András szerepel. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Bocskai Gyopár, zeneszerző Cári Tibor, a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi, rendezőasszisztens Fogarasi Alpár.„Két valós történet eggyé olvadásából született a darab, a szerzőhöz igen közel álló személyek életeseményei ihlették. Mindkettő a romániai nyolcvanas éveket idézi, ennél fogva mindegyre átlépnek a fikcióba, nem pusztán a történelemmé lett idő, hanem a nyolcvanas évek legvégének olykor kifejezetten véres virtualitása okán. A nevek, ha egyáltalán vannak, nem valóságos személyeket fednek, esetleges megfelelések valós személyekkel nem a véletlen, hanem a kikerülhetetlen közös testi tapasztalatok művei” – mondja Visky András a dráma kapcsán.

A Pornó – Feleségem története című előadás kolozsvári bemutatójára ősszel kerül sor, amint a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi, közölte a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Augusztus 7-ig naponta lépnek fel erdélyi előadóművészek Gyulán

Augusztus első hetében a Gyulai Várszínházban látható lesz Bogdán Zsolt és a marosvásárhelyi Spectrum Színház Bartis Attila novelláiból készült előadása, az Amikor, a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház Hattyúk tava újratöltve című előadása, színházzenei koncertjével fellép Cári Tibor, ott lesz a nagyváradi Szigligeti Színház Lila ákác című előadása, Parancsolatok című közös előadásával lép fel Farkas Wellmann Éva és az Evilági együttes, Ez már feltámadás – Trianon 100 című, Szőcs Géza szerkesztette előadásával lép fel Szilágyi Enikő, aki a marosvásárhelyi Yorick Stúdió szintén műsorra tűzött Eltűntek című előadásában is fellép.

A szervezők arról tájékoztatták a közönséget, hogy a romániai vírushelyzettel összefüggésben meghozott határátlépési szigorítások következtében az Erdélyi Hét eredetileg tervezett programjából két előadás elmarad: a gyergyószentmiklósi Tóték és a sepsiszentgyörgyi Alice. A naprakész program a Gyulai Várszínház oldalán érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?