Könyvtárat neveztek el Sepsiszentgyörgyön Domokos Gézáról

Sepsiszentgyörgyön könyvtárakat neveztek el Domokos Géza íróról és Teleki Domokos történészről. A Székely Mikó Kollégium épületeinek korszerűsítése révén modern teret alakítottak ki az iskola ifjúsági könyvtára számára, amelyet Domokos Gézáról neveztek el.

Az író, művelődésszervező és politikus még 2006-ban rendelkezett arról, hogy magánkönyvtára jelentős része kerüljön egykori iskolája tulajdonába. A közel háromezer kötetet a család már 2008 elején átadta az iskolán, de a könyvtár helyiség mostanra készült el, így szerdán szervezték a névadó ünnepséget, melyen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök, volt kulturális miniszter is.

 „Domokos Géza szellemi örökségét méltóképpen viszik tovább Sepsiszentgyörgyön” – jelentette ki az RMDSZ elnöke a Székely Mikó Kollégium ifjúsági könyvtárának névadó ünnepségén. Emlékeztetett arra, hogy az író transzilván ember volt, székelyként az erdélyi szellemiséget, a hazai értékeket képviselte és vitte tovább nagyon nehéz időkben.

„Intézményépítő ember volt, az általa vezetett kiadó szellemi táplálékot adott mindannyiunknak, nincsen olyan magyar ember, magyar család Erdélyben, ahol ne lenne Kriterion könyv a könyvespolcon. A Domokos Géza által vezetett kiadó a legsötétebb kommunizmus idején is ablakot nyitott a magyar irodalom, de a kortárs világirodalom fele is, a Forrás sorozat révén pedig az induló nemzedéknek biztosított lehetőséget. Ő indította útjára az erdélyi magyar költőket, írókat, egyedülálló lehetőséget biztosítva a kortárs alkotóknak. Ugyancsak kiemelkedő Domokos Géza életútjának az a megvalósítása, amely során közel hozta egymáshoz a román és a magyar irodalmat, azóta sem fordítottak olyan sok magyar könyvet románra, és fordítva. A román-magyar párbeszéd az irodalomban az egymás megismerése és a kölcsönös tisztelet jegyében történt, és ezeket az értékeket képviselte Domokos Géza a politikában is, amikor az RMDSZ-t vezette. Az általa képviselt transzilván szellemiséget visszük tovább ma is, 23 évvel a Szövetség megalakulása után” – mondta el felszólalásában Kelemen Hunor.

Az ifjúsági könyvtár névadó ünnepségén Kiss Jenő, a Kovászna Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója beszélt a Kriterion Könyvkiadó tevékenységéről, majd a Domokos Péter által összeállított vetítettképes előadást tekinthette meg a nagyszámú közönség Domokos Géza életútjáról.

A Székely Mikó Kollégium régi könyvtárát Teleki Domokos történészről nevezték el, az író, publicista, történész, politikus a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, az Erdélyi Múzeum Egyesület egyik alapítója volt, országgyűlési képviselőként tevékenykedett. A jelenlévők mindkét helyszínen koszorúkat helyeztek el a névadásra emlékeztető plaketteknél.

 

Kimaradt?