Egy év után újra szól a marosvásárhelyi Kultúrpalota orgonája

Szinte egy évnyi helyreállítás után vasárnap este avatta fel Molnár Tünde orgonaművész a marosvásárhelyi Kultúrpalota orgonáját. A koncertet a Marosvásárhelyi Rádió élőben közvetítette, a felvétel visszahallgatható.

Az új koronavírus-járvány miatt nézők és hallgatók nélkül zajlott le a Rieger orgona avatóünnepsége a Maros Megyei Tanács, a Maros Megyei Múzeum és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében. A „hangszerek királynőjét” Molnár Tünde, a marosvásárhelyi Állami Filharmónia orgonaművésze szólaltatta meg, a koncertet nem csak rádióban, hanem Facebookon is közvetítették, ahol eddig 25-26 ezer ember nézte meg.

 

A Kultúrpalota Európa-szerte egyedinek számító, 1913-ban épített Rieger-orgonájának a restaurálását tavaly nyáron kezdték el. A hárommanuálos, elektropneumatikus orgona különlegessége, hogy a 63 sípsor mind a 4463 sípja eredeti, a hangszer szinte folyamatosan működött az átadása óta. Utoljára 1986-ban javították, akkor a játszóasztalt cserélték ki - a Kultúrpalotában az orgona mellett karbantartóműhely is van, a hangszer javításához azonban nincs szakember. A mostani felújítási munkálatokat Magyar Árpád, a szászhermányi organépítő műhely vezetője koordinálta. Az orgona felújítása részét képezte a Kultúrpalota felújítását célzó projektnek, amely jelenleg is folyamatban van.Magyar Árpád a restaurálást vezető orgonaépítő mester a rendhagyó avatóünnepségen azt mondta, a hangszer szerkezetileg jó állapotban volt, amikor elkezdték a felújítási munkát, a pneumatikus rendszere azonban nagyon tönkrement, csak alapregisztereket lehetett használni. Az orgonán a restaurálás előtt is játszottak, annak ellenére, hogy „nem volt száz százalékos a teljesítménye”, de egyre ritkábban, ugyanis nem volt alkalmas akármelyik zenei mű eljátszására, ugyanis nagyon sok sípja nem működött.

Az orgona külön értéke, hogy a sípokat utólag nem cserélték ki, nem volt áthangolva, tehát ha sérült állapotban is, de megvolt mindene, így visszanyerték eredeti hangzásukat. Így egy romantikus hangzásnak megfelelő koncertet hallhattak az érdeklődők.

Ez Székelyföld legnagyobb orgonája

„A hangszerek királynőjéről van szó, ez Székelyföld legnagyobb, Erdély második legnagyobb orgonája. A Rieger-tesvérek által épített orgonák közül ez a legnagyobb Romániában. Éppen ezért egy kultúrtörténeti érték is, amire igencsak ráfért a felújítás. Nagyon komoly szakmai ismereteket igényel egy ilyen hangszer felújítása, ezért a restauráló csapat megtalálása is kihívás volt” – magyarázta a munkálatok kapcsán Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.A munkálatok összköltsége, amely nem foglalja magába az 1980-ban készült játszóasztal korszerűsítését, 100 ezer euró, ezt uniós forrásból finanszírozták. A megyei múzeum a közeljövőben egy digitális játszóasztal beépítését is tervezi. A koronavírusjárvány lejárta után a Maros Megyei Múzeum egy kétnapos avatóünnepséget tervez, ahová Erdély, Románia és Magyarország jelesebb orgonaművészeit hívnák meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?