Rekordszámú kamaraegyüttes a bukaresti magyar zenefesztiválon

Minden korábbinál több kamaraegyüttes részvételével kezdődött meg kedden Bukarestben a IX. Magyar Zene Fesztivál, amelyet a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központ szervez minden évben fiatal zenészek felkarolása céljából.

Bara Hajnal, a Balassi Intézet bukaresti fiókjának zenei referense az MTI-nek kedden elmondta: a május 14. és 16. között zajló zenei versenyre idén 17-en jelentkeztek, köztük hat kamaraegyüttes is. Ilyen sok kamaraegyüttes még soha nem nevezett be.

A verseny célja megmérettetési lehetőséget biztosítani a fiatal romániai zenészeknek, akiknek kötelező módon magyar zeneművet is műsorra kell tűzniük a versenyprogramban. Az idén Hubay Jenő-, Popper Dávid-, Dohnányi Ernő- és Mertz Gáspár János-művek is elhangzanak. A versenyre énekesek, zongoristák, csellisták, hegedűsök, fuvolások és gitárosok jelentkeztek, akiknek többsége Bukarestben tanul, de jöttek egyebek között Kolozsvárról, Brassóból és Craiováról is.

Folyamatos kapcsolat alakult ki a Balassi Intézet bukaresti központja, valamint a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem tanárai és diákjai között. A diákok megszokták már, hogy akár a verseny időszakán kívül is van egy hely, ahova visszatérhetnek, és információt kaphatnak arról, hol találhatók meg ritkábban előadott és kevésbé ismert magyar zeneművek kottái - mondta Bara Hajnal.

A díjazottak Párizsban és Pozsonyban, a Balassi Intézet ottani központjainak a szervezésében nyernek fellépési lehetőséget, és idén először a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is felajánlott egy koncertlehetőséget díjként.

 A verseny zsűrijét Bács Lajos romániai magyar karmester, Tóth István, a fesztivál alapítója, Smaranda Murgan, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés, Muzikológia és Pedagógia Karának dékánja, Stan Katalin zenekritikus és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a Román Rádió munkatársa alkotja.

Kapcsolódók

Kimaradt?