Ősbemutató és Móricz-klasszikus a kolozsvári színházban

Móricz Zsigmondtól a „Nem élhetek muzsikaszó nélkül”-t és Máté Angi Mamó című regényének színpadi adaptációját, a Csipkét mutatja be az évad utolsó előadásaiként a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Visky András, a színház művészeti igazgató-helyettese a bemutatókat beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a Móricz-mű rendezője, Hatházi András hétfő este Jászvásáron (Iași) vette át a romániai színházi szövetség (UNITER) legjobb férfi mellékszereplőnek megítélt díját.

A pénteken bemutatandó Nem élhetek muzsikaszó nélkülről Vajna Noémi dramaturg beszélt.

Elmondta: Hatházi András rendező arra törekedett, hogy az író szándékait hagyja érvényesülni. Egyszerű, őszinte stílust keresett egy igaz játékhoz. Csupán annyit módosított, hogy 1914-re, az utolsó háború előtti évre tette át a Móricz szerint 1880 táján játszódó történetet.

 "A szövegnek olyan rétegeit fedeztük fel, amelyeket első olvasatra nem mindig lát meg az ember" - vallotta a főszerepet játszó Farkas Loránd színművész. Az előadást a színészekből álló zenekar kísérete teszi hangulatossá.

 Visky András elmondta, hogy a stúdiószínpadon május 21-én bemutatandó Csipke című produkcióhoz sajátos szálak kötik. A Koinónia könyvkiadó korábbi vezetőjeként ugyanis maga döntött Máté Angi Mamó című regényének a kiadásáról, amely a színpadi adaptáció alapjául szolgál. Úgy vélte, hogy a szerző művében újraalkotta a magyar nyelvet. A regény szinte kikövetelte magának, hogy színpadon is bemutassák.

A regényt Góli Kornélia és Mezei Kinga alakította színpadi művé. A szabadkai Kosztolányi Dezső színházból vendégként érkezett Mezei Kinga a rendező és a díszlettervező szerepét is ellátta.

A rendező szerint az előadás voltaképpen egy árva gyermek emlékfoszlányaiból összeállt vallomás. "Egyetlen hosszú monológ, amelyben megelevenednek a gyermekkor meghatározó szereplői, helyei, színei, illatai, érzései, fájdalmai, ahogyan egy magára maradt kislány láttatja velünk" - írja a sajtó rendelkezésére bocsátott vallomásában a rendező.

Kapcsolódók

Kimaradt?