Spielberg elnökletével megkezdődik a 66. cannes-i filmfesztivál

Amerikai-francia párharc ígérkezik A nagy Gatsby című film 3D-s verziójának versenyen kívüli bemutatójával szerdán kezdődő 66. cannes-i filmfesztiválon, amelynek hivatalos programjába elsősorban identitási és magánéleti kérdésekkel foglalkozó, magas színvonalú közönségfilmek kaptak meghívást.

A világ legjelentősebb médiaeseményére a megszokott 4 ezer helyett idén 4800 újságíró és 300 tévéstáb akkreditáltatta magát a világ 88 országából. A rekordérdeklődés a szervezők szerint annak köszönhető, hogy a zsűri elnöke a háromszoros Oscar-díjas Steven Spielberg lesz. Az amerikai filmrendező-producer mellett pedig négy filmsztár, az Oscar-díjas Nicole Kidman és Christoph Waltz, Daniel Auteuil, a franciák nagy kedvence és Vidya Balan, Bollywood indiai sztárja, valamint négy rendező, a román Cristian Mungiu, a brit Lynne Ramsay, a japán Kavasze Naomi és a kétszeres Oscar-díjas tajvani Ang Lee foglal majd helyett. Ők ítélik oda a versenybe meghívott húsz játékfilm körül a legjobbnak az Arany Pálmát és a további hét díjat, amelyeket május 26-án este adnak át a zárógálán.

A fesztivál különböző programjaiban (Hivatalos versenyprogram, Egy bizonyos nézőpont, Rendezők kéthete, Kritikusok hete) egyébként összesen nyolcvan filmet mutatnak be. A világ legnagyobb filmpiacán pedig, amely a fesztiválpalota 13 ezer négyzetméteres alagsorában működik, mintegy 5 ezer már elkészült vagy előkészítés alatt álló alkotás keres forgalmazót, producert, alkotótársat. A 34 vetítőben 1500 filmbe nézhetnek bele az érdeklődők. A filmpiac száz országból érkezett 10 ezer résztvevője csaknem egymilliárd dollár értékben köt szerződéseket.

A fesztiválpalota 24 lépcsőfokára leterített vörös szőnyegre számos hollywoodi világsztár - köztük Leonardo DiCaprio, Robert Redford, Ryan Gosling, Benicio Del Toro, Marion Cotillard, Bérénice Bejo, Michael Douglas és Matt Damon - hivatalos a versenyprogram díszbemutatói alkalmából. Már csak azért is, mert a francia alkotók mellett idén az amerikaiak kaptak a legnagyobb számban meghívást. Steven Soderbergh itt mutatja be utolsónak szánt filmjét (Behind the candelabra), versenyben szerepelnek a Coen testvérek (Inside Llewyn Davis), Jamey Gray (The Immigrant), Alexander Payne (Nebraska) és Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive) is.

Francia színekben érkezik az elsőfilmes Arnaud Despallieres (Kohlhaas Mihály), a radikális Arnaud Desplechin (Jimmy P. Psychotherapy of a Plains Indian), Abdellatif Kechiche (La Vie d'Adele) és Francois Ozon (Jeune et Jolie). Francia pénzből készült az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje (Le Passé), a lengyel-francia állampolgárságú Roman Polanski legújabb alkotása (La Venus a la Fourrure) és az olasz származású francia színésznő, Valéria Bruni-Tedeschi, Carla Bruni-Sarkozy nővérének Olaszországban játszódó életrajzi műve (Un chateau en Italie), valamint az amerikai James Gray filmjét is többségében francia producerek finanszírozták.

Ázsiából két japán alkotó, Miike Takasi (Shield of Straw) és Hirokazu Koreeda (Like Father Like Son), valamint egy kínai rendező, Zhang Ke Jia (Touch of Sin) is érkezik. Csádból másodszor kapott meghívást Mahamat-Saleh Haroun, aki Grigris című drámájával egyedül fogja Afrikát képviselni. Latin-Amerikából is csak egy film versenyez, a mexikói Amat Escalante rendezésében készült Heli.

Kelet-Európa idén egyáltalán nem képviselteti magát a hivatalos programban és a franciákon kívül európai alkotó is nagyon kevés lesz. Az ő műveiket viszont hatalmas várakozás előzi meg: az olasz Paolo Sorrentino (La grande bellezza) és a holland Alex van Warmerdam (Borgman) filmjét. A Drive - Gázt! kultuszfilm dán rendezője, Nicolas Winding Refn pedig ezúttal Thaiföldön forgatta angol nyelvű radikális punkfilmjét (Only God Forgives), ismételten a kanadai Ryan Goslinggal a főszerepben.

"Egyre nehezebb megmondani egy film nemzeti hovatartozását, miután a globalizáció a filmgyártást is elérte: a filmek a gyártáson, a témájukon, a szereplőválogatáson és hatásukon át világfilmekké váltak" - vallja Thierry Frémaux, a fesztivál művészeti igazgatója. Az amerikai James Gray filmjében a francia Marion Cotillard egy Amerikában élő lengyel emigráns lányt alakít. A francia Arnaud Desplechin Amerikában forgatta a Benicio Del Toro által alakított indián pszichoanalíziséről szóló művét. A francia Arnaud des Pallieres a német Heinrich von Kleist történelmi tárgyú kisregényét adaptálta a dán Mads Mikkelsennel a főszerepben. Az iráni Aszgar Farhadi pedig Párizs egyik legpopulárisabb kerületében forgatta újabb női drámáját az argentin-francia Bérénice Bejóval a főszerepben.

A versenyprogram alkotásai egyébként két nagy témakörbe csoportosíthatók: a magánéleti és azon belül is a párkapcsolati kérdések boncolgatása, valamint a zsánerfilm műfaji újragondolása köré.

A fesztivál díszvendége az idén százéves indiai filmgyártás központja, az évi kétmilliárd dollár bevételű Bollywood, amelyet többek között a Bombay Talkies című szkeccsfilmmel köszöntenek.

Magyarországot Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete elnevezésű párhuzamos programban május 23-án mutatják be. Taschler Andrea producer a filmfesztivál keretei között megrendezendő Producers on the Move elnevezésű háromnapos szakmai programban vesz részt. Vágvölgyi B. András 1989 című forgatókönyve a varsói székhelyű ScriptEast forgatókönyv-fejlesztő workshop 10 ezer eurós Krzysztof Kieslowski-díjáért van versenyben a 12 jelölt filmterv között. A Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió pedig a magyar pavilonban népszerűsíti a magyar filmipart.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?