Tükör-képek a Bernádyban

Vajda György újságíró, fotóriporter, a Népújság munaktársának nyílt kiállítása szerda este a Bernády Ház tetőtéri kiállítótermeiben. A tárlatot Nagy Miklós Kund, a Bernády Alapítvány alelnöke és Both Gyula, a Marosvásárhelyi Fotóklub elnöke méltatta.

Vajda György a maszol.ro-nak elmondta, sajtófotósként „odafigyelő szemlélőként” figyeli a világot, sok témát fotóz mindannapi munkája során. Ezekből a fotókból válogatta ki három év termését. „Amiről úgy találtam, hogy valamivel több van benne, mint egy egyszerű hír, azt kidolgozom, tematizálom, archíválom” – mondta a fotós, akinek ez volt az ötödik önálló kiállítása. Legutóbbi, három évvel ezelőtti tárlatának középpontjában a kereszt mint szimbólum állt.

A három év alatt összegyűlt anyag portréfotókat, művészfotókat, szociofotókat tartalmaz. „Nagyon szeretem az impresszionizmust és ezért egy kicsit az impresszionzmus felé próbáltam irányulni, illetve olyan jelképeket is megörökíteni, amelyek többet mondanak a vizualitásnál” – mondta a fotós.

„A cím, a Tükör-kép, azt jelenti, hogy olyan képek, amelyek tükrözik az életünket, a tükörben önmagunkat látjuk, esetleg torz tükröt látunk, hiszen a világot torz tükör által is lehet látni, vagy láttatni” – mutatta be a kiállítást Vajda György, aki néhány fotón valóságos tükröződést is megörökített, például egy televízió képernyőjén, ablakban, kirakatban, ahonnan visszatükröződik a világ. 

Kimaradt?