Átadták a közösségi finanszírozásból felélesztett Baumgarten-díjat

Az eredetileg Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította, 1929-től 1949-ig átadott irodalmi díjat Kukorelly Endre kezdeményezésére élesztették újra a magyarországi állami művészeti díjazás alternatívájaként. A Baumgarten-emlékdíjakat csütörtökön adták át.

Az emlékdíj összdíjazása 5 200 000 forint, amelyet adományokból gyűjtöttek össze, maga Kukorelly Endre egymillió forinttal járult hozzá. Az író, költő, újságíró volt a díj első kurátora, Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió tanácsadóként segítették.

A Berlinben élő, németül író Baumgarten Ferenc Ferdinánd a díjat a tulajdonában lévő budapesti ingatlan jövedelméből finanszírozta, és ezt az ingatlant a magyar irodalomra hagyta, majd államosították, derül ki Kukorelly Endre dunszt.sk-nak adott interjújából. Kukorelly méltánytalannak tartja, hogy Baumgarten kezdeményezése kikopott a köztudatból.

A díjnak Babits Mihály volt a kurátora, munkáját tanácsadók segítették, halála után pedig Schöpflin Aladár vette át a helyét. Többek között Krúdy Gyula, Füst Milán, József Attila, Weöres Sándor kapta meg a díjat, az erdélyi magyar írók közül pedig a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon szerint Tamási Áron, Reményik Sándor, Kós Károly, Jékely Zoltán, Wass Albert, Tompa László, Berde Mária, Szentimrei Jenő, Asztalos István és Bözödi György.

2020-ban Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás, Christina Viragh kapták a Baumgarten Emlékdíjat, Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia pedig jutalomban részesültek.

Mint kiderült, már több mint kétszázan fizettek be a Gyümölcsöskert – Baumgarten Emlékdíj számlájára, ahová továbbra is lehet adakozni:
OTP 11709002 20611963
(Számlatulajdonos: Kalligram Kiadó. Írd oda: Gyümölcsöskert)
IBAN HU31 1170 9002 2058 6098 0000 0000
BIC (SWIFT): OTPVHUHB

Kapcsolódók

Kimaradt?