Egy éven belül talán újra látogatható lesz magos Déva vára

Több éves szünet után kedden ismét beindultak a munkálatok a dévai vár renoválásánál, írja a nyugatijelen.com. 

Leghamarabb a második és a harmadik udvarra kerül sor, miután belső főudvar feltárása már megtörtént a 2008-ban elindított, azóta is szünetelő program keretében.

A vár renoválása, korszerűsítése és felkészítése a turisztikai kiaknázásra 24,6 millió lejbe kerül, és EU-s finanszírozású program keretében zajlik. A munkálatok várhatóan egy évig tartanak, ismertette a helyzetet Petru Mărginean polgármester, de csak akkor, ha a munka során nem bukkannak váratlan történelmi leletekre. Ezek újabb régészeti feltárásokat tennének szükségessé, ami nyilván a határidő elhalasztásával és a költségek növelésével járna.

Ilyen esetben a dévai városvezetés vállalja a régészeti feltárás folytatásával kapcsolatos költségek fedezését. A tervben a várfalak, kőkapuk és a tüzérségi bástya renoválása szerepel, illetve a várra vezető út rendbehozatala.

Eltávolítják a növényzetet a falakról, a hiányzó faldarabokat pótolják, akárcsak a kapu hiányzó boltívét is. A kőkapuknál 3,6 méter magas fakapukat szerelnek fel, a bejárat azon keresztül történik majd. A tüzérségi bástyát renoválják, tetőzetet szerelnek fel és középkori fegyverek kiállítására rendezik be. Hasonló munkálatokra kerül sor a külső udvarnál is, a tartófalakat is megerősítik, valamint a városból jól látható, félkör alakú Bethlen-bástyát rendbe rakják és kilátópontot szerveznek.

A helyiségekbe bevezetik az áramot és a fűtést, a várra vezető út mentén pedig villanyoszlopokat szerelnek fel. Ezen kívül lesznek pihenőhelyek, mosdók és hasonló turistavonzó létesítmények, mondta el Angela Kalauz, Déva főépítésze. A 2008 óta a látogatók előtt lezárt vár ugyanis Déva szimbóluma, európai színvonalú renoválása jelentősen fellendítené az idegenforgalmat.

Kimaradt?