Több rádióból szól egyszerre az erdélyi slammerek ’56-os műsora

Október 23-án az ’56-os szabadságharc hőseire emlékeznek fiatal slammerek azzal a Forradami Rádiós Spoken Word műsorral, amely este héttől Erdély-szerte szól majd a rádiókból.

A Nest, az RMDSz, a Kolozsvári Rádió és a Quadro Galéria szervezésében idézik fel a forradalmi hangulatot, a rádiónak ugyanis legalább olyan fontos szerepe volt 1956-ban, mint a televíziónak 1989-ben Bukarestben, ez volt az az eszköz, amivel leghatékonyabban lehetett kommunikálni a lakossággal, ezt próbálta mindenki uralni. Az esemény Facebook-oldalán a szervezők felidézik, hogy 1956. november 4-én, miután hajnalban Magyarország egész területén megindult a szovjet támadás, 8 óra előtt néhány perccel a Magyar Írók Szövetségének felhívását – „Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!” – sugározta a rádió magyarul, angolul, németül és oroszul. Ezt követően a Kossuth-rádió adása 8 óra 7 perckor zene közben megszakadt, miután Jugoszlávia menedéket ajánlott fel a magyar kormánynak.

Banga Szilárd és Burján Kinga koncepciója alapján Norbert Antal, Demeter Ferenc, Fazakas Zsolt, Áron Gáspár, Hajdu Anna Blanka, Kántor Zsolt, Nagy Kopeczky Kristóf, Kovács Dávid, Máthé Beatrix, Oláh Márta és Szabó Ágnes slammerek részvételével készült el a forradalmi műsor, amelyet szerdán este 19 órától az alább felsorolt rádiók hullámhosszán lehet meghallgatni:

● Marosvásárhelyi Rádió ▶ FM: 106,8 MHZ • 96 MHZAM: 1323 KHZ • 1197 KHZ • 1593 KHZ –, vagy online.
● Kolozsvári Rádió ▶ 98,8 FM, vagy online.
● City Rádió ▶ 106,4 FM, vagy online.
● Sláger Rádió ▶ 105.9 FM, vagy online.
● Sepsi Rádió ▶ 98,5 FM, vagy online.
● Profi Rádió ▶ 94,0 FM, vagy online.
● Star Rádió ▶ 100,8 FM, vagy online.
● Vox FM ▶ 88,86 FM, vagy online.
● Szépvíz FM ▶ 101,7 FM, vagy online.

A műsor készítői személyesen is várják az érdeklődőket Kolozsváron a Quadro Galéria emeletén 19 órától, ahol a rádióban elhangzó szövegek mellett a magyarországi ’56-os események korabeli filmfelvételeivel emlékeznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?