Soha többé nem ad interjút a Nobel-díjas Peter Handke

A 2019-es irodalmi Nobel-díj nyertese, Peter Handke azt állítja, soha többé nem válaszol újságírói kérdésekre. Az osztrák író szerdán tartott volna sajtótájékoztatót, az eseményt azonban végül lefújta, mert elege lett az újságírókból, akik folyton a díjazása által kiváltott ellentmondásos reakciókról kérdezték.

A Párizs közelében élő Handke kedden érkezett Ausztriába, ahol egy újságíró a Nobel-díja által kiváltott heves boszniai, koszovói és albániai reakciókról és a délszláv háborúval kapcsolatos nézeteiről kérdezte. A 76 éves író kifakadt: „Mindenki olyan kérdéseket tesz fel nekem, mint maga, és egyikőjük sem tűnik olyannak, mint aki bármit is olvasott volna tőlem vagy ismerné a munkáimat! Író vagyok. Tolsztojt, Homéroszt, Cervantest szívtam magamba. Hagyjanak békén, és ne tegyenek fel nekem ilyen kérdéseket!”

A Svéd Akadémia döntése azért váltott ki heves reakciókat a koszovóiak körében, mert Peter Handke korábban kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenciai mészárlást, amikor az 1992-1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a tetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

Vlora Citaku, Koszovó washingtoni nagykövete a Twitteren reagált arra, hogy Peter Handke kapta az idei Nobel-díjat. „Egy ragyogó írókkal teli világban a Nobel-bizottság egy etnikai gyűlöletet és erőszakot hirdető embert tüntet ki. Valami nagyon rossz irányba ment el” - fogalmazott a koszovói politikus.

Gent Cakaj, Albánia koszovói születésű külügyminisztere pedig úgy fogalmazott: megdöbbentette, hogy egy népirtástagadó nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. „Milyen alantas és szégyenteljes lépés tanúi lehetünk 2019-ben” - írta a közösségi médiában az albán külügyminiszter.

Szerbia viszont örömmel fogadta Peter Handke elismerését. Az osztrák író 2015 óta Belgrád díszpolgára. A szerbek tiszteletét azzal vívta ki, hogy 1999-ben ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milošević elnök koszovói albánok ellen folytatott erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milošević temetésén.

Handke Nobel-díja miatt egyébként hétfőn Koszovó fővárosában, a pristinai svéd nagykövetség épülete előtt tüntetéssel tiltakoztak, a Srebrenicai Anyák nevű szervezet pedig arra szólította fel a Nobel-bizottságot, hogy vonja vissza az osztrák írótól az elismerést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?