Saját dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált szerdán Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében – írja az MTI.

Az alkotás azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket. Az American Factory az első dokumentumfilm, amelynek elkészítésében Barack és Michelle Obama a Higher Ground produkciós cégével részt vett. Obamáék produkciós vállalata több évre szóló együttműködési szerződést kötött tavaly a Netflix streamingóriással.

A dokumentumfilm az ohiói Moraine több ezer autógyári munkásának sorsát követi, akiket a 2008-as recesszió miatt elbocsátottak, de sokuk hat évvel később a bezárt gyárat átvevő kínai Fuyao Glass America kínai vállalatnál kapott ismét munkát.

Michelle Obama elmondta, hogy különösen a produkció nyitójelenetei fogták meg, mivel a gyári felvételek felidézték benne saját múltját és apja életét. Az amerikai kritikusok dicsérték a produkciót, a véleményeket összegző Rotten Tomatoes honlap szerint 97 százalékban pozitív a fogadtatása.

A Netflixes szerződés keretében a Higher Ground produkciókat gyárt és vásárol, amelyeket a streamingvállalat forgalmaz. A megállapodás értékét azonban nem hozták nyilvánosságra. Obamáék produkciós cége a következőkben egy Pulitzer-díjas könyv adaptációján dolgozik, amely a rabszolgák felszabadításáért küzdő Frederic Douglassről szól, továbbá egy divat világában játszódó kosztümös drámát és az egészséges étkezésről szóló, óvodásoknak szánt sorozatot is készítenek.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?