Megrendítő képek a holokausztról Csíkszeredában

A holokauszt témájában egyedülálló, a világon jelenleg talán legnagyobb, több mint 30 képből álló sorozatból nyílt kiállítás Csíkszeredában a hét végén. Simon&Steve, azaz Simon Szabolcs és Papp Sebők István In Memoriam Holocaust című tárlatának a Megyeháza Galéria adott otthont, Hargita Megye Tanácsa szervezésében.

A Székelyföldről származó művészek alkotásai vegyes technikával készültek, eredeti fekete-fehér fotók feldolgozásával, némelyiken csak érzékeltetve az olajat, visszaadva így a képek igazi hangulatát. A munkák egyszerre tükrözik mindkét festőművész stílusát, technikáját, színhasználatát, ami teljesen eltérő, mégis egyfajta egységet alkotnak a vásznon.

„Megrendítő látni ezt a kiállítást, különösen annak tudatában, hogy egykori csíkszeredai polgártársaink, akik fontos szerepet játszottak a város 19. század végi, 20. század eleji történelmében, beleértve a település történeti-arculati fejlődését is, nagy számban a holokauszt áldozataivá váltak. Szenteljük ezt a kiállítást az ő emléküknek is” – mondta megnyitóbeszédében Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, aki felidézte a 20. századi tragikus történelmi eseményeket, elsősorban a székelyföldi zsidóság szempontjából.

A tanácsos emlékeztetett arra, hogy a városban jelentős arányban éltek zsidó felebarátaink, akik baráti, osztálytársi, szomszédi viszonyban éltek együtt a többséggel; közülük sokan kitüntetéssel tértek haza az első világháborúból, és sokan nagymértékben hozzájárultak a város fejlődéséhez.

Papp Sebők István elmondta, hogy a kiállítás anyagában nemcsak az auschwitzi táborról van kép, hanem más helyszínekről is. „Több mint harminc képből áll a sorozat, Csíkszeredába ennyit hoztunk el. Jövő januárra meghívtak a római Magyar Házba, de tárgyalunk a budapesti és berlini holokausztmúzeummal, és valószínűleg még több nagyvárost jár majd meg ez a kiállítás, valamint szándékaink szerint bővülni fog” – számolt be a művész.

Simon Szabolcs szerint ezekkel a képekkel az újabb generációknak üzennek, hogy érezzék át a történelmi tragédiát, és arra törekedjenek: többé ilyen ne történjen. A kiállítás május 10-ig tekinthető meg a nap bármely órájában a megyeháza földszintjén lévő Megyeháza Galériában (Szabadság tér 5. szám). 

Kimaradt?