A Très Courts fesztivál válogatásai megtekinthetők Csíkszeredában

Romániában 2013. április 25–28. között 20 városban mutatják be a Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja válogatásait.

Csíkszeredában április 25-én és 26-án tekinthetik meg az érdeklődők a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában a legrövidebb filmek legjavát: április 25-én, csütörtökön 19 órától a családi válogatás és a nemzetközi válogatás 1. részét, majd pénteken szintén 19 órától a romániai válogatás és a nemzetközi válogatás 2. része van programon – tájékoztatott a múzeum.

A Très Courts – Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja egyedülálló a világon: egyidejűleg mutatnak be és versenyeznek a maximum 3 perces alkotások, amelyeket tapasztalt szakmabeliek és ígéretes amatőrök valósítottak meg a bolygó négy különböző csücskéből.

Az erőteljes romániai részvételt tükrözi a nemzetközi válogatás és a „Paroles de femmes” versenyprogramja is, amelyek idén román filmeket is tartalmaznak. Két olyan rövidfilmről van szó, amelyek tavaly a romániai versenyprogramhoz tartoztak, és amelyek tavaly a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, valamint a romániai közönségdíjat nyerték el: Vlad Bidiviu Ő nem áll fel (Ea nu se ridică), illetve Cătălina Pintea és Corina Drăgan Imaginary Border című filmje.

A nemzetközi válogatás 45 filmet tartalmaz, melyeket több mint 2000 filmből válogatták. A filmek készítői között jelen vannak Németországtól kezdődően Ausztráliáig, Angliától Indonéziáig számos ország filmesei, továbbá újdonságnak számít a dél-amerikai országok megjelenése (Brazília, Chile, Kolumbia).

Az idei év témái gyakran szerelmi történetek és a szakítások, felváltva nevettetik és ríkatják meg a nézőt. A nemzetközi zsűri három díjat ad át: Fődíj, Animációs díj és az Eredetiség díja. A zsűri elnöke a dán származású francia producer, Marianne Slot, aki Lars von Trier Hullámtörés és Melankólia című filmjeinek volt a producere.

A romániai versenyprogramba filmes szakemberekből, a frankofón kulturális hálózat és a partner-szervezetek képviselőiből álló zsűri 22 filmet válogatott be. Mivel számos animációs film érkezett, ezért úgy döntöttek, hogy a Fődíj mellett Animációs díjat is átadnak. A Frankofónia Nemzetközi Szervezete továbbá díjazza azt a romániai filmet, amely a legjobban képviseli a frankofóniát és annak értékeit.

A családi válogatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, bátran ajánlunk a család bármely 6 évnél idősebb tagjának. A zsűri által odaítélt díjak mellett a nézők is szavazhatnak kedvenceikre a nemzetközi és romániai válogatások közül, amelyek ezáltal elnyerhetik a Nemzetközi, illetve Országos közönségdíjat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?