Műemlékvédelmi Világnap a bonchidai Bánffy-kastélyban

Az épített örökség védelmére szakosodott Transylvania Trust Alapítvány idén is csatlakozik az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) és az UNESCO által 1893-ban életre hívott nemzetközi Műemlékvédelmi Világnap rendezvényeihez. 

Április 18-án, a Műemlékek Világnapján, 10 és 18 óra között díjmentesen lesz látogatható a bonchidai Bánffy-kastély és annak épületeiben található lapidárium, az időszakos kiállítás, valamint a kastély több százéves védett parkja is. 

Az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) kezdeményezésére létrehozott ICOMOS (Épületek és Tájak Nemzetközi Tanácsa) 1982. április 18-án egy Tunéziában szervezett szimpóziumon vetette fel az ötletet, hogy az egész világon egyidejűleg tartsák meg a műemlékek és tájak nemzetközi napját. A javaslatot 1983-ban elfogadták, és a nemzeti bizottságok számára gyakorlati útmutató készült, milyen eseményeket szervezzenek e napra, és első alkalommal 1984-ben került megrendezésre. Nevezik a világörökség napjának is. (forrás: mamegnograd.blogter.hu)

Kimaradt?