Kultúrközponttá tenné az EMKE Sütő András szülőházát

A Sütő András Művelődési Központ létrehozását kezdeményezi az EMKE az író szülőfalujában, Pusztakamaráson. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a Sütő András szülőházát tervezi megvásárolni és művelődési központtá alakítani.

Íme az EMKE felhívása:

A nemzetiségi lét megőrzésének két belső feltétele: a gazdasági és művelődési konszolidáció. Rajtunk is áll konszolidációnk: „egy népközösség életrevalósága végső gyökerében nem tagjainak számától vagy a birtokában levő gazdasági javak mennyiségétől, hanem nemzeti öntudatának egységétől, tisztaságától és feszítő erejétől függ.” Napjainkban erdélyi magyar közösségünk talpon maradásának egyik központi kérdése a szórvány életképességének biztosítása. A szórvány értékteremtő erejének szimbóluma, egy kisebbségi lét modus vivendijének, a „felemelt fő”, a „sajátosság méltósága” ideológiájának kimunkálója SÜTŐ ANDRÁS. Emlékének megőrzése, életművének közkinccsé tétele tehát életrevalóságunk bizonyítása. Mindezekért az EMKE kezdeményezi a „Sütő András Művelődési Központ” létesítését Pusztakamaráson. Nemzeti öntudatunk egységének, tisztaságának bizonyítására fogjunk össze, és önerőből hozzuk létre a központot Sütő András egykori szülőházának megvásárlása révén. Az ingatlan értéke 7000 euró.

Felhívjuk az erdélyi magyar közösség minden egyes tagját, adományával erejéhez mérten járuljon hozzá a vásárláshoz szükséges alap létrehozásához. Adományokat elfogadunk a helyi EMKE fiókoknál, illetve az alábbi bankszámla-számokon (Banca Transilvania):

RON: RO39 BTRL RONC RT02 1099 5101

HUF: RO02 BTRL HUFC RT02 1099 5101

EUR: RO86 BTRL EURC RT02 1099 5101

Megkérjük, hogy a támogatási összeget a következő megjegyzéssel utalják: Donaţie pentru Casa Memorială Sütő András. Az adományok rendeltetésszerű, elszámoltatható felhasználásáról külön bizottság gondoskodik.

Kimaradt?