banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Alain Delon könnyek között vette át életműdíját Cannes-ban

Jean-Paul Belmondo és Catherine Deneuve után a 83 éves Alain Delon vette át a cannes-i filmfesztivál életműdíját, a tiszteletbeli Arany Pálmát vasárnap este. A szervezőket még a fesztivál kezdete előtt petícióban kérték, hogy vonják vissza döntésüket.

Alain Delon, aki az 1960-as évektől hét cannes-i versenyfilmben játszott főszerepet, de egyikért sem kapta meg a legjobb alakítás díját a zsűritől, ezért a fesztivál vezetősége elérkezettnek látta az időt, hogy életműdíjjal tüntesse ki a legendás színészt. Delon lányától, Anouchkától vette át a díjat, és köszönőbeszédében két számára meghatározó színésznőt, a 2017-ben elhunyt Mireille Darcot és az 1982-ben elhunyt Romy Schneidert említette.

 

A fesztivál kezdete a Women and Hollywood nevű amerikai feminista szervezet petícióban azt kérte a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki „a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont. Az interneten vasárnap délig több mint 25 ezren írták alá a petíciót.

Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a „nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”. A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon. 

„Nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt” -  mondta a filmsztár a Le Journal du dimanche című francia hetilapban vasárnap megjelent interjúban. 

„Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat” - mondta Thierry Frémaux Cannes-ban a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a „politikai rendőrséget”.

„Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (...) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak” - tette hozzá.

A díjátadó után a fesztiválközönség a Joseph Losey rendezésében 1976-ban forgatott Monsieur Klein című filmet nézhette meg, amely az első olyan alkotás volt, amelynek Alain Delon nem csak a főszereplője, hanem a producere is volt, s amelyet pályája egyik legfontosabb munkájának tart.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?