Nicolas Cage életműdíjat vesz át Kolozsváron

Az Oscar-díjas Nicolas Cage kap életműdíjat a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), jelentették be hétfőn a szervezők.

A színész, rendező és producer május 31. és június 2. között tartózkodik Kolozsváron. Az olasz származású, Nicolas Kim Coppola néven született filmsztár kiskorától színész szeretett volna lenni James Dean hatására, és a UCLA Színház, Film és Televízió képzésének elvégzése után meggyőzte nagybátyját, Francis Ford Coppolát, hogy szerepet adjon neki, emlékeztet a TIFF közleménye. Végül éppen azért változtatott nevet, hogy senki se vádolhassa nepotizmussal.Nicolas Cage változatos szerepeket kapott már fiatalon: volt gengszter a Gengszterek klubjában (The Cotton Club, r. Francis Ford Coppola, 1984), galambőrült kamasz a Cannes-i zsűri nagydíjával kitüntetett Madárkában (Birdy, r. Alan Parker), evett élő bogarat A vámpír csókjában (Vampire’s Kiss, r. Robert Bierman). Egyik felejthetetlen szerepe az alkoholista forgatókönyvíróé a Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas, r. Mike Figgis) című filmben, amelyért Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott.

Ezután kapott szerepet olyan nagyköltségvetésű akciófilmekben, mint A szikla (The Rock, r. Michael Bay), az Ál/arc (Face/Off, r. John Woo) vagy a Con Air - A fegyencjárat (Con Air, r. Simon West) – mindhármat különböző kategóriában Oscarra is jelölték -, vagy az Angyalok városa (City of Angels, r. Brad Siberling) című romantikus komédia.

2002-ben jelölték második alkalommal Oscar-díjra az Adaptáció (Adaptation, r. Spike Jonze) című filmért, amelyben ismét forgatókönyvírót alakított, ezúttal kettős szerepben. Rendezőként ugyanebben az évben debütált a Sonny című filmmel.

Először 2010-ben forgatott Romániában, A szellemlovas: A bosszú ereje (Ghost Rider - Spirit of Vengeance) című filmhez Bukarest utcáin és a Bran-kastélyban vettek fel jeleneteket, 2014-ben pedig ismét visszatért az országba A fény halála (The Dying of the Light, r. Paul Schrader) című film miatt.Nicolas Cage az egyetemes filmművészethez való hozzájárulásáért Transilvania Trófeát vesz át június 1-én a főtéren felállított nagyvászon előtt, amelyen ezt követően az Ál/arc (Face/Off) című thrillert vetítik. A filmben Nicolas Cage és John Travolta felváltva alakít pszichopatát és FBI ügynököt, akik plasztikai műtéttel „arcot cserélnek”. Vasárnap, június 2-án a bonchidai Bánffy-kastélyban vetítik Cage egyik legfrissebb filmjét, a Mandy – A bosszú kultusza (Mandy, r. Panos Cosmatos) címűt, amelyben a színész a szeretője halálát készül megbosszulni. Ugyanaznap Nicolas Cage mesterkurzust is tart, amelyet Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója moderál.

Kapcsolódók

Kimaradt?