A kétségbeesett szeretetvágyról szól a 18. TIFF versenye

Az intim kapcsolatok, a legtöbbször kétségbeesett vágy a szeretetre és a valakihez tartozásra a május 31. és június 9. között zajló Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei versenyfilmjeinek közös témája. A szemlén 12 első vagy második nagyjátékfilmjénél tartó rendező verseng a trófeáért.

A szervezők közleménye szerint az egy tucat versenyfilm között két olyan alkotás is van, amely korábban a TIFF szakmai fórumán, a Transilvania Pitch Stopon indult. Az egyik a mezőny egyetlen román alkotása, Marius Olteanu Monștri című filmje, amely a Berlinale Forumon debütált, majd nagydíjat nyert Szófiában. A szerelmi történet a kompromisszumokról, társadalmi nyomásról és fájdalmas felismerésekről szól. A Transilvania Pitch Stop másik felfedezése a Natasa Merkulova-Alekszej Csupo páros második filmje, a Chelovek, kotoryy udivil vsekh (The Man Who Surprised Everyone), amelyért Natalia Kudriasova színészi díjat nyert Velencében, ahol az Orizzonti szekcióban vetítették az alkotást. Mikor a szibériai tajgán élő erdész megtudja, hogy már csak két hónapja van hátra, radikális megoldást talál a halál kicselezésére.Versenyben van Mihail Idov orosz rendező első nagyjátékfilmje, a Yumorist (The Humorist), amely Borisz Arkadijev stand-up comedy-előadóról szól. A ’80-as évek Szovjetuniójában a cenzúra és saját bizonytalansága kínozza a humoristát, aki híres ugyan, de nincs személyes szabadsága, amiért a színpadon áll majd bosszút egy váratlan végkimenetelű jelenetben.

Visszatér a 2018-ban a legjobb rendezés díját elnyerő izlandi Hlynur Palmason (Téli fivérek/Vinterbrødre) a Hvítur, Hvítur Dagur (A White, White Day) című filmmel, amelyet beválogattak a cannes-i Kritikusok Hetére is. Főszereplője egy hallgatag rendőr, akit két évvel felesége halála után is kísért a gondolat, hogy a nő esetleg megcsalhatta.A bosszúról és a nő hagyományos társadalomban elfoglalt helyéről szól a ciprusi Pause, Tonia Mishiali feket humorral fűszerezett filmje. Főszereplőnője szeretetlen, elnyomó kapcsolatban él, és képzeletbeli erőszakkal védekezik ellene, amíg a valóság és a fantázia össze nem mosódik.

A Berlináléról érkezik a TIFF versenyszekciójába a Systemsprenger, Nora Fingscheidt zsigeri érzelmeket kiváltó filmje a kilenc éves, „problémás” kislányról, aki anyja szeretetének visszanyeréséért harcol, miután az elhagyja, hogy megvédje a többi gyermekét. Ugyancsak a berlini filmfesztivál Forum szekciójában mutatkozott be korábban a török Burak Çevik Belonging című thrillere, amely stilisztikailag talán a mezőny legkevésbé konvencionális darabja. A filmben egy titokzatos szerelmi történetről van szó, illetve egy személyes családi történetről: azt a pillanatot rekonstruálja, amikor a rendező nagynénje és annak szeretője 15 évvel korábban megölték a nagymamát.

A társadalmi normákkal szembeszálló szerelemről szól Barnaby Southcombe Scarborough című filmje: két olyan pár éli meg „tiltott” kapcsolatát egy brit tengerparti kisvárosban, amelynek tagjai különböző generációkhoz tartoznak.

Versenyez Louis Garrel második nagyjátékfilmje is, az Un homme fidele című, bonyolult párkapcsolatról szóló romantikus komédia, amelyben a rendező színészként is dolgozott felesége, Laetitia Casta oldalán. A szereposztás tagja Vanessa Paradis és Johnny Depp lánya, Lily-Rose Depp is. A filmet San Sebastiánban a legjobb forgatókönyv díjával tüntették ki.

Időutazással bonyolítja a szerelmi történetet a Cesar és José Esteban Alenda spanyol alkotópáros Not The End című sci-fijében: a főszereplő visszautazik a múltba, hogy jóvátegye tragikus következményekkel járó hibáját.

Kolozsvárra érkezik a Sundance fesztivál közönségdíját elnyerő Dronningen (Queen of Hearts), May el-Toukhy filmje, aki másodszor dolgozik együtt Trine Dyrholmmal. A dán színésznő sikeres ügyvédet alakít, aki látszólag boldog családban él, amíg el nem csábítja kamasz mostohafiát.Szintén a Sundance fesztiválon nyerte el a zsűri különdíját a kolumbiai Alejandro Landes Monos című filmje, az egyetlen a TIFF versenyszekciójából, amely a zaklatott jelenkorban játszódik, bár a társadalmi kontextus itt sem hangsúlyos. Túlélés, hatalom és anarchia mozgatja a lázadó gyermekcsapatot a filmben, amely az Apokalipszis most (Apocalypse Now) és a Legyek ura (Lord of the Flies) keveréke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?