Halálos betegek utolsó kívánságát teljesítik az új Rembrandt-kiállításon

Gyógyíthatatlan betegeket juttat el az Amsterdami Rijksmuseumba egy holland alapítvány, az új monografikus Rembrandt-kiállítás kapcsán minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak, írja az artnet.com.

A Stichting Ambulance Wens halálos betegek utolsó kívánságát teljesíti szakképzett ápolók és önkéntesek felügyeletével. A jótékonysági szervezet naponta 5-6 személynek segít eljutni a számukra különösen fontos helyekre, van, aki az otthonát, a tengert, az állatkertet szeretné még utoljára látni, és van, aki egy-egy híres műalkotást. A múzeumokba többnyire zárás után viszik el a betegeket.A Rijksmuseumba már több mint 50 alkalommal szerveztek látogatást haldoklóknak. Az érdeklődés most megnőtt, hiszen a múzeum Rembrandt halálának 350. évfordulójára 400 alkotást felvonultató kiállítást szervezett, amely június 10-ig lesz nyitva. A főleg rajzokat és metszeteket tartalmazó kiállításon a gyűjteményben szereplő mind a 22 festmény látható.

A Stichting Ambulance Wens ötlete 2006-ban pattant ki egy mentős sofőr fejéből, ma több száz önkéntest foglalkoztat. A szervezet legidősebb páciense egy 101 éves nő volt, aki még egyszer utoljára lovagolni szeretett volna, a leghosszabb utat pedig éppen Romániába tették meg, egy Nadja nevű nő kedvéért, aki 12 évig élt Hollandiában, és halála előtt még utoljára látni szerette volna akkor három és hét éves gyerekeit, akik már korábban átköltöztek Romániába, derül ki a BBC 2015-ös riportjából.

Az úgynevezett „kívánságmentők” (wish ambulance) az utóbbi években már több országban, például Ausztriában, Belgiumban, Németországban, de Izraelben és Equadorban is működnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?