Kőrösi Csoma Sándor Napok kezdődtek Kovásznán

Kőrösi Csoma Sándor Napok kezdődtek szerdán Kovásznán. Az április 6-ig tartó ünnepségsorozat keretében nemzetközi tudományos konferenciát is tartanak.korosi csoma sandor

A huszonnegyedik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat fáklyás megnyitóját csütörtökön este tartják. Idén Muzsnay Ákos grafikusművész vehet át emlékérmet a szervezőktől. A Kőrösi Csoma Sándor Napok programját a Debreceni Ady Gimnázium diákjainak, a nagykanizsai Zalagyöngye néptáncegyüttesnek és a pápai Tücsök gyermek népzenekarnak az előadása színesíti. Az ünnepség idején tartják a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum napjait is, amelyen mintegy 600 diák vesz részt. A rendezvények egy részének helyszíne a Kovászna várostól mintegy egy kilométerre lévő Csomakőrös, ahol Kőrösi Csoma Sándor született 1784-ben.

A Kőrösi Csoma Sándor Napok fénypontja az a tudományos konferencia, amelynek központi témája - minden évben - a 19. század első felében a magyarság őshazáját Közép-Ázsiában kutató Kőrösi Csoma Sándor élete és munkássága. Az idei konferencia címe: Mi a magyar?

A csaknem 35 kutató részvételével megrendezendő konferencián szó lesz egyebek között Körösi Csoma életútjáról és hagyatékáról. A tudományos ülésszakon finn, japán és mongol kutatók is előadást tartanak.

Kimaradt?