Audiovizuális kommunikációt tanulnál? Egy jó sajtófotó segíthet bejutni!

Sajtófotó-pályázatot hirdet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Mi és a környezetünk címmel XI. és XII. osztályos tanulóknak. A legjobb pályázó többek között könnyített felvételt nyer az egyetem Audiovizuális kommunikáció – forgatókönyv- és reklámírás, média szakára, közölte a felsőoktatási intézmény.

3-6 képből álló, sajtófotó jellegű sorozatokat várnak, ezeknek egy történetet kell elmesélnie, eseményt rögzítenie vagy illusztrálnia (például hír-eseményfotó, képriport, társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia). A nevezési határidő március 17.

A pályaműveket e-mail-ben kell eljuttatni a következő  címekre: jakabtibor@hotmail.com  és kos.anna@yahoo.com.
Az e-mail tárgy rovatában fel kell tüntetni:
1. A pályázó neve, elérhetősége(email, telefonszám)
2. Az iskola neve, címe, a pályázó osztálya;
3. A képsorozat címe, az egyes képek aláírása;
4. Adatok arról, hogy hol, milyen eseményen és mikor készült a képsorozat.

A képek készülhetnek analóg vagy digitális fényképezőgéppel vagy akár telefonnal. Az analóg géppel készült fotók esetén ezeket digitális formában lehet elküldeni.

A szervezők felhívják a pályázók figyelmét, hogy manipulált képek nem indulhatnak a pályázaton. Nem számít manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekció, vagyis a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Manipulációnak számít – és kizárást von maga után – a képek tartalmának megváltoztatása, vagyis képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása, továbbá effektszűrők vagy más képmanipulációs eljárások alkalmazása.

Elbírálásnál a képek történetet közvetítő (elmesélő) ereje előnyben részesül a képek technikai kivitelezésével szemben.

Technikai feltételek

A pályázatra elküldött képek ajánlott mérete: a képek hosszabbik oldala nem haladhatja meg a 3000 pixelt. Pályázni kizárólag JPG formátumú képpel lehet.

Képek elnevezése (fájlnév)
A feltöltött képsorozat  fájlneve egyezzen a képsorozat címével, valamint tartalmazza a sorozaton belül elfoglalt helyét. Pl: koncertre_varva 1.jpg , koncertre_varva 2.jpg,…

Képaláírás
A képaláírás a sajtófotó műfaj igen fontos eleme, ezért arra kérik a pályázókat, hogy formailag és tartalmilag korrekt képaláírást csatoljanak képeikhez a nevezés során. (A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a képaláírás a következő kérdésekre válaszol: Mikor? Ki? Mit? Hol? Miért? Ha a kérdések közül egy vagy több nem tehető fel a konkrét képpel kapcsolatosan, akkor természetesen a választ sem kell a képaláírásban megfogalmazni.)

A beküldött pályaműveket a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szakbizottsága fogja elbírálni. Az első három helyezett díjban részesül. A legjobb pályázó könnyített felvételt nyer az egyetem Audiovizuális kommunikáció – forgatókönyv- és reklámírás, média szakára.

A nyertes pályamunkákból április 12-én kiállítás nyílik az éves Médiatudományi Konferencia keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?