Pharrell Williams és Robin Thicke plágiumpert vesztett

5 millió dollárnyi kártérítés fizetésére kötelezik a Happy című dallal robbantó Pharrell Williamst és alkotótársát, Robin Thicke énekest egy 2013 óta húzódó plágiumperben.

A kártérítés Marvin Gaye örököseit illeti, mert a bírósági ítélet szerint Robin Thicke és Pharrell Williams Blurred Lines című slágerükben Gaye Got to Give It Up című dalát plagizálták. A kártérítés mellett a Blurred Lines jövőbeni bevételeinek fele is Marvin Gaye családját illeti, írja a The Guardian.

A Blurred Lines toplistavezető dal volt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 2013-ban, összesen 16,6 millió dollár profitot termelt, ebből fejenként 5 millió jutott a két énekesnek. A Gaye-örökösök plágiumvádja nyomán évekig tartó pereskedés kezdődött.

A Thicke-Williams párost egyszer már 7,4 millió dollár kártérítés fizetésére ítélték, majd csökkentették az összeget, de a fellebbezésük után csak most született végleges döntés.

Az ítélet megosztja a zeneipart, az alkotók pedig azt állítják, csak inspirálódtak Gaye dalából, felidézték a hangulatát, de nem másolták le.

A Blurred Linest egyébként azért is támadták, mert puszta erotikus tárgyakként ábrázolja a nőket, készült is róla egy feminista paródia.

Kimaradt?