A bérhumor – ahogyan Horváth István csíkszeredai karikaturista látja

Arra kértük Horváth István karikaturista munkatársunkat, gyűjtson össze egy csokorra valót a Maszol felületén eddig megjelent kedvenc rajzaiból. Összeállítása egy fajta búcsú is az olvasóinktól, mert 2019-től a karikatúra rovatunk már nem frissül. Átadjuk a szót Horváth Istvánnak és a rajzainak.

A KARIKATÚRA alkalmazott képzőművészet, bérhumor. A KARIKATURISTA úgymond "érzékenyen reagál a társadalmi történésekre, folyamatokra, mintegy görbe tükröt tartva a jelenségeknek, mint olyanoknak". Fentebbi modoros bikkflang nem az én megfogalmazásom, de nagyjából lefedi a dolgot, én nem tudok ilyen gyönyörű sajtós közhelyeket megfogalmazni.

Nos, tehát... Hadd reagáljak érzékenyen a történésekre, mellőzve az időrendi sorrendet. Egy jó ideje ugye a csapból is migráncs, Soros, meg medve jő. Kezdjük a medvékkel, mert a migráncsok, a riogatásokkal ellentétben, a virágzó kelet-európai országokat elkerülik, inkább mennek hanyatlani a dekadens nyugatra. 

Viccek mackókkal

Egy-két migráncsos, sorosos rajz azért kerül, de a téma jobban megihleti az anyaországi politikusokat és a kertvárosi nyugdíjasokat, mint engem. Mivel nem vagyok 60 év feletti néni, ezért attól sem félek, hogy megerőszakol egy szír kebabos, vagy afgán taxisofőr. Íme:

Amikor szó szerint lerajzolom, ami történik

Vannak dolgok, amelyek úgy röhejesek, ahogy vannak, és én azt már képtelen vagyok fokozni. Ilyen volt a népszavazás a családról. Egy fokozás azért összejött:

Szolgálunk és tépünk

Gyakorlatilag minden évben egy-két újabb országban legálissá teszik, vagy legalábbis dekriminalizálják a marihuána fogyasztását, így a téma mellett én sem mehettem el. A cím onnan származik, hogy Románia már megtette az első lépéseket, ugyanis Szatmárnémetiben elkaptak egy rendőrt, aki egyenesen a járőrautóból árulta a füvet. Valószínűleg az én rajzomból inspirálódott.

Államilag támogatott narkotikum:

Kormánytámogatott narkó

A hipsterek csak a kézműves cuccot tolják.

Akinek meg lapos a zsebe, felirat magának valamit, a biztosító meg állja a cechet, ráadásul legális...

Hülyeség & Alkohol & Lagzi Lajcsi

Magyar ember nem drogozik, addig iszik, míg a koporsóba teszik!

A buhera a magyar ember kreativitásának csúcsa.

Ragyogó pálinka a eredmény...

Nem szándékom a névtelen önpusztítókkal viccelődni, de... ezt nem tudtam nem megrajzolni:

Sose halunk meg!

De. Előbb, vagy utóbb. Kész röhej, mi? A közmondás úgy tartja, baj akkor van, ha egyedül te fekszel a hátadon, és mindenki más énekel. Morbid rajzok, meg néhány csak szimplán hülye és gusztustalan.

Az első remekműhöz szíveskedjék tótágast csinálni, vagy megfordítani a képernyőt.

 

AIRNBNB

VárólistaFúúúj!

Visszük nekik a demokráciját, meg a kisjézust, meg a zetikettet:

A menyországban van kaja, pia, nő? S ráadásul még igen magasan is van:


Most a nem kifejezetten halálosak, de annál fájdalmasabbak következnek:

 Aznap a MŰVÉSZNEK csak a régi poénjai jutottak eszébe:

Lehet annál nagyobb öröm, mint amikor felismer az utcán egy volt tanítványunk? 

Fabula

Nem vagyok híve az állatmeséknek, de néha egy kis kanyarral jobban, érthetőbben ábrázolható a korrupció, az urambátyámozás:

Meló

 Ami csak melóval kapcsolatban előfordulhat: 

 Ez is egy munka:

 

Közügyek, politika, miegymás. Főleg miegymás

Van itt minden. Itt is van minden. Olyan, amilyen, de van. Közpénz is, politikus is, szabadrablás is, meg mutyi is. Nem korrupció, hanem mutyi, mert a korrupció az egy elit műfaj, és nálunk nem elitek vannak, hanem rokonok. S ez a mutyi is olyan, amilyen: tájspecifikus, de legalább a mienk.

Meg a hagyományokat is őrizzük

Azt azért szomorúan veszem tudomásul, hogy az ostor, a nadrágszíj, a vizes törölköző, a körmös, a kukoricára térdeltetés, meg a pajesztekerés kezd kikopni a pedagógiai gyakorlatból...

A korral azért haladunk

Mint a viccben: nem baj, ha ráksuj es az ember, csak jól keressen!

Itt is van ám szélessávú internet!

Meg van ám nálunk is műveltség, meg tekknika, meg minden!

Van saját generációs szakadékunk is....

Hüjjeség

Van, amikor valóban ihletett állapotba kerülök és elgurul a tabletta, ilyenkor tényleg viccelődöm.

Fodrocska, a kisfelhő.

Inteligencses rajzok

Van amikor krónikus ihlethiányban szenvedek, meg túl közel kerül a leadási határidő. Ilyenkor lázasan agyalni szoktam. S ha nem jut eszembe semmi, akkor bedobok egy "no comment"- típusú rajzot. Imádják az emberek, mert minél kevésbé értik, annál magasröptűbbnek, intelektuálisosabbnak találják. Vigyázat, nagyon inteligencs rajzok!

Bölcsesség és hülyeség

A bölcsesség és hülyeség között nagyon elmosódott a határvonal. Már ha van egyáltalán. Van egy nagyon bölcs karikatúrám, egyben hitvallásom, életem regényének mottója, meg izé. Ezzel zárom az összeállítást. Sajnos nem az én agyamból pattant ki a szentencia: 

Kimaradt?