Ideiglenesen nem látogatható a kolozsvári „szuperhold”

A hétvégi misék zavartalan megtartása érdekében ideiglenesen nem látogatható a kolozsvári Piarista templomban kiállított Museon of the Moon installáció - mondta el a Maszolnak Kovács Bálint, a Lights on Romania munkatársa.

Ezt a hírt a szervezet Facebook-bejegyzésben is megerősítette.

 

Amint a bejegyzésben sejtetik, a misék zavartalan megtartása mellett más oka is lehet a kiállítás ideiglenes bezárásának. Az Actual de Cluj című helyi portál úgy tudja, hogy a döntés meghozatalában az is szerepet játszhatott, hogy a kiállítást meglátogatók egyáltalán nem voltak tekintettel arra, hogy egy templomba lépnek, hangoskodtak, lökdösödtek, ettek-ittak és - mint írják - egy oldaloltárnál kávét és szeszes italokat is kiöntöttek.

Hét méter átmérőjű „szuperholdat” a brit Luke Jerram készítette. A kultúrákon átívelő holdkultuszt és a tudományos kutatás eredményit ötvöző installáció a világot járja, Kolozsvárra épp Ausztráliából érkezett a Lights ON projekt meghívására. A hét méter átmérőjű gömb a NASA fényképei alapján 1:500 000 arányban jeleníti meg az égitestet, azaz minden centimétere öt kilométernyi holdfelszínnek felel meg. A „holdmúzeum” december 14-ig látható a kolozsvári templomban.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?