banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A jamaicai reggae is felkerült az UNESCO világörökségi listájára

A jamaicai reggae zenét is felvették az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára. A döntést az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Port Louis-i tanácskozásán hozták meg csütörtökön.

A reggae felszólal az igazság, az ellenállás, a szeretet és az emberiesség mellett, a stílus egy időben hordoz mély mondanivalót, érzékeny társadalompolitikailag, érzéki és spirituális, indokolta a döntést az UNESCO.

A Jamaicára jellemző egyedi zenei műfaj a világ minden sarkába eljutott, érvelt a szavazás előtt Olivia Grange, jamaicai kulturális miniszter.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségi bizottsága november 26. És december 1. között üléseik a mauritiusi Port Louisban. Szerdán felvették a listára a kékfestést is, amelyet Magyarország, Németország, Ausztria, Csehország és Szlovákia közösen jelölt.

A kékfestés textilszínezési és -mintázási eljárás, amely a 18. és 19. században terjedt el Közép-Európában, leginkább len- és pamutvásznat, valamint selymet festettek kékre úgy, hogy a kelmére előzetesen úgynevezett gátlóanyagot nyomtak, ez a fehéren maradó felület adta a mintát, majd a kelmét indigóra színezték.

A mauritiusi fővárosban hétfőn kezdődött és december elsejéig folyó ülésen több mint 40 hagyomány jelöléséről döntenek, köztük van például a kazah lótenyésztés hagyományos tavaszi fesztiválja, az ősi japán vallási rituálé, a laoszi naga kézművesség, az ománi ló-és tevelovaglás hagyománya, a lengyel jászolkészítés vagy a svájci-osztrák lavinakockázat-mérés gyakorlatának hagyománya. A szerdai ülés eredményeképp listára került hagyományokról itt olvashatóak részletek.

Kapcsolódók

Kimaradt?