Elhunyt Bernardo Bertolucci, Az utolsó tangó Párizsban rendezője

77 éves korában rákban hunyt el hétfő hajnalban Bernardo Bertolucci, Az utolsó császár (The Last Emperor) című kilenc Oscar-díjas film, A megalkuvó (Il conformista), valamint Az utolsó tangó Párizsban (Ultimo tango a Parigi) rendezője, írja a Variety.

Az olasz filmrendező Európában és Hollywoodban is befutott. Az 1972-es Az utolsó tangó Párizsban című filmje felháborodást váltott ki, Olaszországban például 1987-ig tiltott volt, de híres vajas jelenete Maria Schneider színésznő nyilatkozatai nyomán még évtizedekkel később is éles vitát váltott ki.A kínai kormány közreműködésével készült Az utolsó császár (The Last Emperor) című filmje 1987-ben mind a kilenc Oscar-jelölését díjra váltotta, köztük a legjobb film és legjobb rendező kategóriában is. Oscar-díjai mellett Bertolucci Golden Globe-ot, BAFTA-díjat, 2011-ben pedig tiszteletbeli Arany Pálmát is nyert.

Utolsó játékfilmje a 2012-es Io e te volt, amelynek főszereplője egy introvertált kamasz, aki a szüleinek azt mondja, hogy sítúrára utazik, közben azonban a pincében, egyedül tölti a szabadidejét.

Kapcsolódók

Kimaradt?