Tehetségkutatót hirdettek erdélyi, fogyatékkal élő zenészek számára

Fogyatékkal élő zenei tehetségeket keres a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett United By Music alapítvány. A holland mintára létrehozott civil szervezet célja, hogy zenei oktatással, mentorálással, és fellépési lehetőségek biztosításával új lehetőségeket nyisson meg a fogyatékkal élő művészek számára, illetve eloszlassa a társadalmi előítéleteket a fogyatékkal élőkkel szemben, azáltal, hogy megmutathatják tehetségüket a nagyközönség előtt.

A fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója, a United By Music Románia alapítvány egyik kezdeményezője, Makkai Péter a projektindító sajtótájékoztatón rámutatott, hogy a zene egy olyan közös nyelv, amit mindenki ért, ez közelebb hozza egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők elkülönült világát. Ugyanakkor megállapítható, hogy a tehetséget egyformán „osztották el”, mondta Makkai Péter, aki szerint első lépésben a zenei tehetségeket kutatják fel.Az alapítvány november 30-ig várja a fogyatékkal élő zenészek jelentkezését a www.united-by-music.ro honlapról letölthető űrlapon, illetve a 0741 177 575-ös telefonszámon is adnak tájékoztatást. Ezt követően december 3. és 7. között szervezik az előválogatókat Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Marosvásárhelyen, a döntőre 2019 februárjában kerül majd sor, amikor a résztvevőknek hangszerrel, vagy anélkül kell előadniuk egy zeneszámot. A kiválasztottak szakmai mentorálásban részesülnek, a tehetségkutató nyertesének jutalma egy hollandiai kirándulás. Az alapítók azt remélik, hogy egy-két éven belül Romániában is létrejön majd néhány fogyatékkal élőkből álló zenekar.

A United By Music Románia alapítvány elnöke Olcsvári Tünde pszichológus, alelnöke Makkai Péter református lelkész, titkára Banga Erzsébet pszichológus, a marosvásárhelyi Solitudine civil szervezet vezetője, tiszteletbeli elnöke pedig Luiza Zan jazzénekes, zenetanár.

A hollandiai Joris Van Wijngaarden beszámolt arról, hogy Candye Kane amerikai blues énekesnővel együtt fejlesztette ki a United by Music koncepciót és 2005-ben indította el a szervezetet.

Joris egy zenei rendezvényt szervezett még 2005-ben, ahová meghívta Candye Kane, amerikai blues énekesnőt is, aki Lady Angel és J.A. Grace művésznéven ismert fogyatékkal élő énekeseket a színpadra szólította, hogy vele együtt énekeljenek. „Ez a pillanat kölcsönös inspirációt jelentett. A színpadon álló énekesek együtt maradandó élményt nyújtottak, a közös élmény mindenki szívét lángra gyújtotta, és egy olyan összefogás született meg, amely végre eltörölte a határokat a fogyatékkal élő és az egészséges emberek között. Ez a pillanat volt a United by Music mozgalom megszületése”- számolt be Joris Van Wijngaarden.

Hozzátette, hogy Hollandiában is felkutatták a zenei tehetségeket, majd 2006-ban került sor az első United by Music zenei turnéra: a fellépők két hét leforgása alatt tizenegy műsort adtak. Mindegyik műsorban egy amerikai blues zenekar irányítása alatt álló, fogyatékkal élő művész szerepelt. Ekkor vált Hollandiában is megindító jelenséggé a United by Music. Azóta a szervezet olyan ügynökségként működik, amely művészeket karol fel, és az a célja, hogy minél több, különböző művészt összehozzon. Például az All Star nevű bandának már több mint 300 fellépése volt, koncertjeiken 100 ezer ember vett részt, 10 különböző országban játszottak.A romániai szervezetnek is ugyanazok a célkitűzései, mint amit eddig Hollandiában elértek: a United by Music mozgalom mindenhol ismertté váljon, hogy a fogyatékkal élő emberek is egy közös standard szerint szerepelhessenek és egyenlő bánásmódban részesüljenek bárhol a világon.

Ennek érdekében a közeljövőben koncerteket szerveznek a fogyatékkal élők zenekarainak, illetve felkutatják a zenei tehetséggel megáldott, fogyatékkal élő fiatalokat, akik számára mentorálást is biztosítanak. Ennek egyik módja a most meghirdetett tehetségkutató verseny.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?