Börtönbe kerül a francia fotós, aki miatt elmarad az irodalmi Nobel-díj

Két év börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy svéd bíróság a francia fotográfust, aki az irodalmi Nobel-díjat övező botrány központi szereplője.

A 72 éves Jean-Claude Arnault-t egy 2011-es nemi erőszak ügyében találták vétkesnek, írja a BBC. A börtönbüntetés mellett 12 ezer dollár kártérítés kifizetésére is kötelezi az ítélet. A fényképészt 2017 végén 18 nő vádolta szexuális zaklatással és támadással, ezek közül végül egyetlen ügy került bíróság elé.Arnault ügye alapjaiban rengette meg a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottságát. Ennek ugyanis tagja volt a fotográfus felesége, Katarina Frostenson költő és író, akiről kiderült, hogy elhallgatta, hogy résztulajdonosa egy olyan, a férje által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Ráadásul Jean-Claude Arnault-t többen azzal vádolták, hogy ő szivárogtatta ki több alkalommal is az elmúlt években az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek nevét.

A bizottság 2018 áprilisában még az ellen szavazott, hogy Katarina Frostensont kizárják a Nobel-díjat odaítélő bizottságból, az ügy kezelése miatti felháborodásuk miatt azonban az akadémia több tagja visszavonult. A Svéd Akadémia tagsága életre szóló, nem lehet lemondani róla, a tevékenységet viszont fel lehet függeszteni.

A botránysorozat nyomán működésképtelenné vált intézmény május elején jelentette be, hogy 2018-ban nem ítéli oda az irodalmi elismerést.

Kapcsolódók

Kimaradt?