Fotókiállítással és koncerttel ünnepli az Európai Kulturális Örökség Napját a Maros Megyei Tanács

A Maros Megyei Tanács is csatlakozott az Európai Kulturális Örökség Napjait megünneplő rendezvénysorozathoz – közölte az önkormányzat sajtóirodája.

Az Európa Tanács és az Európai Unió közös kezdeményezésére minden év szeptemberében megünnepeljük az Európai Kulturális Örökség Napjait, és ez alkalomból Európa-szerte rendezvényeket szerveznek azzal a céllal, hogy felhívják a lakosság figyelmet a kontinens gazdag kulturális örökségére, hogy minél többen ismerjék, és becsüljék ezeket az értékeket. A romániai kulturális minisztérium idén szeptember 15-ét jelölte ki a kulturális örökség napjának és azt ajánlotta, hogy az intézmények és civil szervezetek ezen a napon szervezzenek örökségi programokat.

A kezdeményezéshez a Maros Megyei Tanács is csatlakozott és a Maros Megyei Múzeummal, valamint a Visit Mures Egyesülettel közösen fotóversenyt szervezett, amelynek nyertes alkotásaiból kiállítás nyílik az Európai Kulturális Örökség Napján. A Sharing Heritage c. fotóverseny célja az volt, hogy népszerűsítsük Maros megye gazdag kulturális örökségét, és arra ösztönözzük a Maros megyei lakosokat, hogy legyenek büszkék a helyi értékekre és őrizzék meg ezeket. A fotóversenyre két kategóriában lehetett pályázni, Maros megye valamely tárgyi vagy szellemi kulturális örökségét megörökítő fotóval vagy egy szelfivel, amelyet egy Maros megyei műemlékkel készített a szerző.

A versenyre benevezett fényképek pontozását követően a szakmai zsűri 45 fényképet válogatott be az Európai Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett fotókiállításra, 30 fényképet a Maros megye tárgyi és szellemi öröksége kategóriában beküldött fotókból, és 15 fényképet a szelfi egy műemlékkel kategóriában. A kiállításra beválogatott fényképeket közzétettük a megyei tanács Facebook oldalán.

A Sharing Heritage fotókiállítás megnyitójára és a verseny díjátadójára 2018. szeptember 15-én, 17 órától kerül sor a Kultúrpalota II. emeleti kiállítótermében (jobb szárny). A nyertes fotókat a zsűri két tagja, Marius Cinteză, az 1x.com folyóirat szerkesztője és Both Gyula, a Marx József Fotóklub elnöke fogja méltatni.

A kiállításmegnyitót követően 18 órától a Bohémia Kvartett koncertje fogja zárni az Európai Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett rendezvényt. A koncert szabadtéri lesz, a Régi Városháza (Maros Megyei Tanács épületének) udvarán szervezzük, ezzel is igazodva az örökségi nap céljaihoz, hogy olyan műemlék épületeket nyissunk meg, amelyek máskor nem látogathatók a nagyközönség számára. A Bohémia Kvartett koncertjének programjában klasszikus zeneművek, illetve kortárs slágerek klasszikus zenei feldolgozásai szerepelnek, a válogatással a zeneirodalom sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet. Rossz idő esetén a koncertet a Kultúrpalota kistermében fogjuk megtartani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?