A Lajkó – Cigány az űrben szeptembertől Erdélyben is látható

Három erdélyi városban mutatják be a rendező jelenlétében és több már romániai helyszínen is vetítik a Lajkó – Cigány az űrben című filmet.

A forgalmazó Filmtett Egyesület közleménye szerint szeptember 7-én Kolozsváron, 8-án Sepsiszentgyörgyön, 9-én pedig Székelyudvarhelyen mutatják be a vígjátékot a rendező, Lengyel Balázs jelenlétében. A sepsiszentgyörgyi gálavetítésen a film erdélyi szereplője, a Serbán Flóriánt alakító Pálffy Tibor is részt vesz.

A gálavetítések programja:
Kolozsvár – szeptember 7. 20:00, Győzelem mozi
Sepsiszentgyörgy – szeptember 8. 21:00, Művész mozi
Székelyudvarhely – szeptember 9. 18:00 és 21:00, Stúdió mozi

A Lajkó – Cigány az űrben szeptember 7-től a marosvásárhelyi Művész moziban is látható lesz, Csíkszeredában pedig szeptember közepén, a Filmszeredán lehet majd megtekinteni a filmet. További székelyföldi vetítések is várhatóak.Ugyancsak szeptember 7-én, pénteken vetítik a filmet a nagyváradi várban felállított szabadtéri vásznon, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál helyi különkiadásának részeként. Az alkotás látható lesz a Brassói Magyar Napok keretében is, szeptember 14-én délután 5 órától a Cinema One-ban, Bukarestben pedig novemberben, a Balassi Intézet szervezte Magyar Filmhéten tűzik műsorra.Az 1957 elején játszódó vígjáték alaphelyzete a Nagy Szovjetunió baráti országai között szervezett „űrverseny”, amelynek tétje, hogy kiválasszák a földkerekség első kozmonautáját. Magyarország jelöltje Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, aki már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti,  aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Ahhoz, hogy álmát megvalósítsa, előbb le kell győznie a német, észt és mongol jelölteket. A versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev, szovjet pártfőtitkár elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.Lajkót Keresztes Tamás alakítja, további szereplők Gyabronka József, Pálffy Tibor, Trokán Nóra, Papadimitriu Athina, Máté Gábor, Szirtes Ági, Trill Zsolt, Rajkai Zoltán, Lukács Andor és Anna Böger. A KMH Film gyártásában készült film producer Pusztai Ferenc. Lengyel Balázs első mozifilmje forgatókönyvét Lovas Balázzsal közösen írta. A film operatőre Réder György, vágója Kiss Wanda, a zenét Balázs Ádám szerezte.

A Lajkó – Cigány az űrben a negyedik magyar film, amelyet a Filmtett bemutat Erdélyben a Tiszta szívvel, a Brazilok és az 1945 után.

Kapcsolódók

Kimaradt?