Vihar Bulgáriában: két személy életét vesztette

Ketten életüket vesztették a hétvégén a Bulgáriára lesújtó heves viharokban, amelyek sok fát kidöntöttek és áramszüneteket okoztak a tengerparton.

Szombaton este Várnában egy 43 nő halt meg, amikor rádőlt egy fa. A helyszínre siető mentők közül is megsérültek ketten leszakadó faágaktól. Ezt megelőzően Szófiában egy 65 éves sofőr szörnyethalt az autójára rádőlő fa alatt, feleségét súlyos állapotban szállították kórházba.

Illusztráció: Pixabay

A főváros, Szófia környékén vasárnapra megnyugodott a helyzet, de Bulgária keleti részén továbbra is heves, 100 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések tombolnak és korbácsolnak fel a tengerparton akár ötméteres hullámokat is.

Várnában szükségállapotot hirdettek, a tengerparti üdülőváros és további nyolc környékbeli település lakosságát felszólították, hogy ne hagyja el otthonát.

A várnai polgármester közlése szerint a vihar áramszünetet okozott a város összes kerületében, és sokfelé kidőlt fák zárták el az utcákat.

A helyzetet tovább súlyosbította a havazás Bulgária északkeleti részén, ahol a hatóságok bajbajutott autósok tucatjaitól kaptak segélyhívást. Jelentős fennakadások keletkeztek a légi és a vasúti közlekedésben is.

A viharos időjárás érinti Romániát is, ahol lezárták a hajóforgalom előtt a fekete-tengeri kikötőket. A meteorológiai szolgálat a legmagasabb szintű viharfigyelmeztetést adta ki Konstanca és Tulcea megyére, ahol telefonos üzenetekben is óvatosságra intették az embereket. Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül, a vihar által kidöntött fák mintegy negyven autót rongáltak meg. A tűzoltók 140 kidőlt fát távolítottak el az utakról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?