Vádat emeltek a gdanski főpolgármester gyilkosa ellen

Fotó: PAPVádat emeltek pénteken az ellen a férfi ellen, aki 2019 januárjában egy jótékonysági koncerten meggyilkolta Pawel Adamowiczot, Gdansk főpolgármesterét.

Stefan W. egy jótékonysági adománygyűjtés zárókoncertjén késelte meg a főpolgármestert, aki kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. A lengyel tengermelléki kikötővárost 1998 óta irányító közismert politikus meggyilkolása egész Lengyelországot megrendítette, az áldozatot tömegek kísérték utolsó útjára.

Stefan W. a kihallgatások során nem ismerte be bűnösségét.

Az ügyészségi eljárás során őrizetben tartott férfi ellen "különösen aljas indokból, előre megfontolt gyilkosság" miatt emeltek vádat - idézte a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) a gdanski ügyészség szóvivőjét, Grazyna Wawryniukot. A vádirat szerint a tettes bosszút akart állni korábbi, szerinte igazságtalan börtönbüntetéséért, és Adamowiczban a hatalom, ezen belül a bírói hatalom megtestesülését látta. Korábbi információk szerint Stefan W. a gyilkosság elkövetése előtt egy hónappal szabadult a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetés letöltése után.

A vádemelés előtt 400 tanút hallgattak ki, 60 szakértői, ezen belül három pszichiátriai jelentést készíttettek. Az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy Stefan W. beszámíthatósága korlátozott volt a tett elkövetésekor.

A "különösen aljas indítékból" elkövetett gyilkosságért Lengyelországban 12 évnél rövidebb szabadságvesztés nem szabható ki, de lehetséges akár életfogytiglani büntetés is. Korlátozottan beszámítható tettes esetében a bíróság azonban enyhébb ítéletet szabhat ki.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?