Új járványkezelés Európában: a magas esetszámok ellenére feloldják a korlátozásokat

A koronavírus-fertőzöttek magas száma ellenére az európai országok sorra eltörlik a járványügyi korlátozásokat vagy megszüntetik a szabályok egy részét. A döntést azzal indokolják, hogy az omikron-variáns enyhébb tüneteket okoz, és az oltások kulcsszerepet játszanak abban, hogy kórházi ellátás nélkül át lehessen vészelni a betegséget. Európai körkép.

Közeledik az a pillanat, amikor már nem lesz szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására, jelentette ki ezen a héten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár. Ez a pillanat már Európa több országában elérkezett. Néhány uniós tagállam már szinte teljes egészében feloldotta a járványügyi korlátozásokat vagy bejelentette a feloldásuk időpontját.

Nagy-Britannia

Fotó: Agerpres/XinhuaA Hotnews összeállítása szerint az enyhítések Nagy-Britanniában kezdődtek el a legkorábban. Január 27-től nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt jelenleg kormányzati rendelkezés írja elő. A középiskolák osztálytermeiben már egy héttel korábban megszűnt a kötelező maszkviselet, és az oktatási minisztérium később visszavonta azt a szabályozást is, amely az iskolák közösségi helyiségeiben írja elő a maszkviselést.

Múlt csütörtöktől minden egyéb helyen - köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is - megszűnt a maszkviselési kötelezettség. Boris Johnson brit kormányfő az enyhítéseket azzal indokolta, hogy a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta, és az újonnan azonosított koronavírus-fertőződések száma jelentősen csökkent.

Londonban azt is bejelentették, hogy a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell angliai érkezésük után szűrést végeztetniük. Az új szabályozás aznap brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe. Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója szerint a kontinens hamarosan belép a koronavírus-járvány „egy hosszú nyugalmi időszakába”. Hans Kluge szerint ezt a magas oltási arány, a tél vége és az omikron variáns kevésbé súlyos jellege teszi lehetővé. „Ezt az időszakot tűzszünetnek kell tekinteni, amely tartós békét hozhat” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján. A WHO európai igazgatója biztos abban, hogy Európa akkor is „jobb pozícióban lesz, ha egy virulensebb variáns” kialakul. Az oltatlanokat továbbra is arra kérték, hogy oltassák be magukat, és több utazási korlátozás is érvényben marad.

Január első hetéig a beutazóknak az indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk. Az indulás előtti kötelező tesztet az idei év elején már eltörölte a brit kormány, és nem sokkal később az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelmét is feloldották, de az érkezés utáni második nap végéig még mindig el kell végeztetni egy gyorstesztet.

Dánia

Az uniós tagállamok közül elsőként Dániában oldották fel a koronavírus elleni korlátozásokat. Február elsejétől eltörölték a maszkviselési kötelezettséget, nem ellenőrzik már az oltási igazolványokat és szabad tömegrendezvényeket tartani. Ugyanakkor a be nem oltottakra vonatkozó bizonyos szabályok továbbra is hatályban maradnak.

A dán kormány a törvényhozás járványügyi bizottságának javaslata alapján visszavonta a Covid-19 társadalmi szempontból kritikus betegségként történő besorolását február elsejével. A hatóságok tavaly szeptemberben egyszer már feloldotta teljes körűen a korlátozásokat. A fertőzöttek száma azonban ezt követően megugrott, ami miatt fokozatosan ismét el kellett rendelni a járványügyi intézkedéseket.

A csaknem hatmillió lakosú országban az utóbbi időben tíz- és húszezer között mozgott az új fertőzöttek napi száma. A hatóságok szerint az esetek csaknem száz százalékáért már a koronavírus korábbinál gyorsabban terjedő omikron variánsa felelős. A fertőzöttek magas száma ugyanakkor nem járt kórházak túltelítettségével.

Finnország

Finnország februárban feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásait – jelentette be hétfőn Sanna Marin finn miniszterelnök hozzátéve, hogy a pontos időpontról később döntenek. Egyes intézkedéseket azonban máris feloldattak: így például keddtől az éttermek este kilencig tarthatnak nyitva és este nyolc óráig szolgálhatnak fel alkoholt. Szintén megszűnnek a határellenőrzések az uniós belső határokon.

A finn kormány szerint a vakcinák beváltották a hozzájuk fűzött reményeket és sikerült megelőzniük a kórházi kezelést igénylő tömeges megbetegedéseket, ezért az ország olyan helyzetbe került, hogy végre feloldhat minden korlátozást.

Norvégia

Dánia és Finnország után Norvégia is bejelentette, hogy azonnali hatállyal eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét. Lényegében annyi maradt meg a járványügyi szabályokból, hogy maszkot kell viselni a tömegközlekedésen és az üzletekben. Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök azzal indokolta a lazítást, bár magas a koronavírus omikron változata miatti fertőzöttek száma, nem valószínű, hogy ez túlterhelné az egészségügyi ellátórendszert.

Még ha sokan meg is fertőződnek, kevesebb a kórházba kerülők száma. Jól védenek a vakcinák. Ez pedig azt jelenti, hogy lazíthatunk számos korlátozáson még akkor is, ha a fertőzöttek száma rohamosan nő – jelentette ki Store. Hozzátette, hogy az alapvető távolságtartási szabályok és a zsúfolt tereken a maszkviselés továbbra is hatályban marad.

Svájc

Szerdán Svájc is csatlakozott a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedéseken lazító országok csoportjába. Csütörtöktől véget értek a karanténszabályok és az otthoni munkavégzésre szólító rendelet, miközben a helyi kormányzatok és a központi kormány február 9-ig további enyhítésekről is tárgyal. Végső döntés február 16-án várható az ügyben.

A kormány közleménye szerint a rekordmennyiségű fertőzött ellenére sem teltek meg az intenzív osztályok, amit a korábbi fertőzések és az oltások hatására kialakult immunitásnak tulajdonítanak, továbbá annak, hogy az omikron variáns esetében a betegség lefolyása enyhébb. Ezért egyre több jelét látják annak, hogy a koronavírus endémiává szelídül.

Svájc a fertőzés igazolását követő öt napos karantént is eltörölte, mondván a fertőzöttek száma már olyan magas, hogy az intézkedés okafogyottá vált. Szerdán 41 ezer embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét az országban, így hivatalosan a járvány kezdete óta 2,29 millióan estek át a fertőzésen, ami 12,403 életet követelt az országban.

Svédország

A svéd kormány csütörtökön jelentette be, hogy február 9-ig feloldják a koronavírusra vonatkozó korlátozásokat. Magdalena Andersson miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az omikron variáns pontosabb ismerete, és a kiemelkedő oltási aránynak köszönhetően az ország feloldhatja az összes járványügyi intézkedést.

A svéd közegészségügyi hivatal közölte, újraértékelte a COVID-19-et, és a jelenlegi eredmények azt mutatták, hogy a társadalomra már nem kritikus mértékben hat, ezért – Dániához hasonlóan – a továbbiakban inkább endémiás betegségként kezelik a vírust. Svédországban még mindig magas a fertőzési arány, de a lakosság 73,9 százaléka teljes mértékben be van oltva.

Néhány korlátozást viszont megtartanak a be nem oltott személyek részére „a nem beoltott svédeknek továbbra is kerülniük kell a zsúfolt helyeket, és mindenkinek, akinél a COVID-19 tünetei jelentkeznek, otthon kell maradnia” – közölte a svéd kormány.

Franciaország

Franciaországban szerdától nem kötelező a kültéri maszkviselés, de nagyobb rendezvényeken a szervezők kötelezővé tehetik. A kormány ugyanakkor arra kérte a franciákat, hogy viseljék továbbra is a maszkot azokon a helyeken, ahol a távolságtartást nem lehet betartani. A kézfertőtlenítésre, a zárt helyek rendszeres szellőztetésére, és az eldobható papírzsebkendők egyszeri használatára pedig külön felhívta a figyelmet.

Fotó: Agerpres/EPAA kulturális és sportrendezvényeken szerdától megszűnt a létszámkorlátozás. Mostanáig zárt térben maximum kétezer, kültérben maximum ötezer fős rendezvények voltak engedélyezettek maszkviselési kötelezettség mellett. Ezenkívül az otthoni munkavégzés sem kötelező többet, csak ajánlott. Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól fogva ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint jövő héttől elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe. A tárcavezető kedden elmondta, a jelenlegi adatokból arra lehet következtetni, hogy közeledünk a járványhullám tetőzéséhez, stabilizálódnak a számok, és jövő héten elkezdhet lefelé ívelni a járványgörbe, majd "idővel" fel lehet oldani a korlátozásokat. "Ezeket a döntéseket azonban természetesen a kormánynak kell majd meghoznia" - nyomatékosította.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?