Több száz települést szabadítottak fel a harkivi és a herszoni régiókban

Az ukrán védelmi erők eddig 551 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv megyében és 88-at a déli herszoni régióban – közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője pénteki tájékoztatóján az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint.

A tisztségviselő hozzátette, hogy a visszafoglalt 88 herszoni településen 11 827 civil él. Elmondta, hogy jelenleg humanitárius segítséget nyújtanak a Herszon megyei beriszlavi járásban felszabadított településeinek lakóinak, javítási munkálatokat folytatnak, helyreállítják az elszakadt elektromos vezetékeket, megrongálódott villanyoszlopokat.

A kép illusztráció | Fotó: Agerpres

Timosenko kiemelte, hogy Herszon megye felszabadításának kezdete óta 156 háborús bűntettet dokumentáltak a régióban, Harkiv megyében pedig 1685-öt. Hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is ágyúzzák Harkivot és a régiót, már több mint 12 ezer objektumot semmisítettek meg a megyében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója a Facebookon arról számolt be, hogy mostanáig az ukrán erők 43 települést vettek vissza a Donyec-medencei régióban. „E települések közül hétben gyakorlatilag nem maradtak emberek” – jegyezte meg.

Szavai szerint elkezdtek segélycsomagokat osztani a visszavett települések lakóinak, a limani és a szvjatohirszki térségben már mintegy 17 500-an megkapták az ott élő 18 500 lakos közül.

A kormányzó elmondta, hogy a felszabadított területekről 298 embert evakuáltak, köztük 11 gyereket. Hangsúlyozta, hogy fokozni kell a kiürítést, mert nehéz lesz a tél, ezeken a területeken még nincs vezetékes víz, villany és fűtés. Hozzátette, hogy 13 településen viszont helyreállították a gázszolgáltatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?