Tizenkét év után elbukta az izraeli miniszterelnökséget Benjámin Netanjahu

Megszerezte a megválasztásához szükséges többséget az izraeli parlamentben a Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány. Ezzel véget ér Benjámin Netanjahu miniszterelnök 12 éves kormányzása, Tel-Avivban több ezer ember vonult utcára örömében.

A 120 fős kneszetben 119 képviselő szavazott. Hatvan támogatta az új kormányt, míg 59 képviselő ellene szavazott.

A Jobbra (Jamina) pártot vezető Naftali Bennett a bizalmi szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, így ő a zsidó állam tizenharmadik miniszterelnöke. A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, két év múlva a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot.

A Tel-Aviv központjában lévő Rabin téren az új kormány hivatalba lépése után több ezer ember ünnepelte a kormányváltást.

A szavazás előtti parlamenti vitában a leghosszabb ideig szolgáló izraeli kormányfő, Netanjahu azt ígérte, hogy visszatér a hatalomba. A Likud és az előző kormánykoalíció ultraortodox politikusai bekiabálásokkal zavarták meg Bennett beszédét, szégyennek nevezték, hogy a korábban Netanjahuval kormányzó jobboldali politikus részt vesz az előző kormányfőt leváltó koalícióban.

A 49 éves, ortodox zsidó Bennett megköszönte Netanjahunak a hosszú és eredményes szolgálatát. Beszédében azt mondta, hogy minden izraeli miniszterelnöke kíván lenni. Kitért a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezetre, s azt ígérte, hogy az erőszakra ez a kormány is határozott választ fog adni. Említést tett Iránról is, s hibának nevezte a kísérletet a síita állammal kötött nukleáris megállapodás helyreállítására. "Izrael nem fogja megengedni, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert" - szögezte le Bennett.

Törékeny a koalíció

A most felálló koalíció a Reuters hírügynökség szerint törékeny lesz, miután a benne részt vevő, a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldaliig terjedő pártokban szinte csak az a közös, hogy mind le akarták váltani Benjámin Netanjahut. A volt kormányfő 1996 és 1999 között már állt Izrael élén, 2009 óta pedig megszakítás nélkül ő volt az ország kormányfője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Meggyengítette ugyanakkor, hogy az utóbbi években egymás után négy választáson sem volt képes kormányképes többséget szerezni, valamint, hogy korrupció miatt vádat emeltek ellen. Netanjahu ártatlannak vallotta magát.

A nyolc pártból alakított, Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő pártot is magában foglaló, 36. koalíciós kormányban 28 miniszter foglal helyet, ami csökkenést jelent az előző, 36 minisztert számláló kabinethez képest.

(Címlapon Benjámin Netanjahu | Forrás: Agerpres/EPA)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?