Tagadja a Nyíregyházán lövöldöző román orvos, hogy előre kitervelte volna a gyilkosságot

Dan Stamatiu nagyváradi orvos beismerő vallomást tett a bíróság előtt, de tagadta, hogy előre kitervelten gyilkolta volna meg nyíregyházi szerelmét.

Mint arról több ízben beszámoltunk, 2016-ban a férfi engedély nélkül tartott pisztolyával féltékenységből megölte a nyíregyházi családanyát, a nő férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A nagyváradi Dan Stamatiu orvosként dolgozott Magyarországon; 2012-ben megismerkedett a később meggyilkolt nővel, akivel szerelmi kapcsolata alakult ki.

Később szakítottak, amit a férfi nem vett tudomásul, folyamatosan kereste személyesen és telefonon is a nőt, végül 2016. augusztus 31-én az engedély nélkül tartott pisztolyával a sértett házához ment és fejbe lőtte a nőt, valamint a férjét.

A nő a helyszínen meghalt, a férj életét sikerült megmenteni, de maradandó fogyatékossággal, súlyos egészségromlással gyógyult meg, bal oldali végtagjai lebénultak. A tettes a bűncselekmény napján Romániába menekült, ahol lőfegyverrel visszaélés miatt 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, amelyből 2019 augusztusában szabadult. A román hatóságok ezután átadták Magyarországnak, és azóta is letartóztatásban van.

Az ügyészség a férfit előre kitervelten, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolja, és életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak azzal, hogy legkorábban 35 év múlva vizsgálja meg, feltételes szabadságra bocsátható-e.

A Bors Online szerint hétfőn a Nyíregyházi Törvényszék elé állították a férfit, távmeghallgatás keretei közt szólalhatott meg. A portálnak nyilatkozó Molnár Dóra törvényszéki sajtótitkár elmondta: a román orvos beismerő vallomást tett, de nem a vádiratban megadott módon, ugyanis tagadta, hogy előre kitervelten, aljas indokból követte volna el a gyilkosságot. Sokak szerint a férfi ezzel életfogytiglani büntetését szeretné megúszni, írta a Bors Online.

(Címlapfotó: rendőrségi helyszínelés a gyilkosság helysznén | Forrás: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?