banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tadzsikisztánba menekülnek a tálibok elől az afgán katonák

Két hét alatt 1 600 kormánykatona lépte át az afgán-tadzsik határt.

Ezernél több afgán katona lépte át a tadzsik határt vasárnap, jelentették a közép-ázsiai ország határvédelmi szervei. A csapatmozgásra nem egy offenzíva során került sor, az afgán egyenruhások a bőrüket mentve, menekültként léptek tadzsik területre.

A vasárnapi 1 037 menekülővel 1 600-ra nőtt azon afgán kormánykatonák száma, akik az elmúlt két hétben Tadzsikisztánban kerestek menedéket, ahelyett, hogy harcoltak volna a tálibok ellen. A vallási fanatikusok országszerte nagyszabású offenzívába kezdtek, kihasználva, hogy az amerikai és a NATO csapatok kivonulnak Afganisztánból.

A helyzet az ország északi részén a legsúlyosabb, ahol sok katona harc nélkül megadta magát. A Washington Post tudósítása szerint azonban a kormányerők egy része, helyi milíciákkal karöltve, ellenáll a tálibok támadásainak.

Amerikai hírszerzési források becslései szerint a kabuli kormány a nyugati csapatok távozása után legfeljebb 6-12 hónapig tarthatja magát. „Aggódnunk kellene. A gyors térvesztés aggasztó, egyrészt mivel a háború fizikai síkon folyik, másrészt pedig, mert van egy pszichológiai összetevője is, a morál is számít” – nyilatkozta Scott Miller tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka.

Az amerikai katonáknak szeptember 11-ig kell távozniuk Afganisztánból, azonban a kivonulás valószínűleg már augusztusban lezárul.

(Nyitókép: Council for Foreign Relations)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?