Putyin bocsánatot kért az izraeli miniszterelnöktől Lavrov zsidózása miatt

Naftali Bennett elfogadta az orosz elnök bocsánatkérését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése alatt bocsánatot kért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon kijelentése miatt, hogy Adolf Hitler zsidó származású volt – írja a miniszterelnöki iroda közlésére hivatkozva a Haaretz. Bennett elfogadta Putyin bocsánatkérését és megköszönte, hogy tisztázta az orosz elnök hozzáállását a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez – áll Bennett hivatalának közleményében.Vlagyimir Putyin| Fotó: Agerpres

Putyin ugyanakkor Izrael függetlenségének ünnepnapja alkalmából írásban küldte meg jókívánságait Isaac Herzog elnöknek. „Hiszem, hogy Oroszország és Izrael kapcsolata, amely a barátságon és a kölcsönös tiszteleten alapul, tovább fejlődik népeink javára, valamint a közel-keleti béke és biztonság megerősítése érdekében. Jó egészséget és nagy sikereket, valamint örömöt és jólétet kívánok minden izraeli állampolgárnak” – tette hozzá.

A telefonbeszélgetésről tudósító orosz források nem tesznek említést sem a bocsánatkérésről, sem Lavrov zsidózásáról. A RIA Novosztyi például arról ír, hogy Putyin és Bennett humanitárius kérdésekről beszélgettek és mélyen egyetértettek abban, hogy május 9. (a Szovjetuniónak a III. Birodalom fölött aratott győzelmének emléknapja) mennyire jelentős dátum mindkét ország történelmében. A TASZSZ beszámolójából pedig csak az derül ki, hogy Putyin jókívánságokat küldött a függetlenségét ünneplő országnak. 

Korábban Szergej Lavrov egy olasz tévének nyilatkozva arról beszélt, hogy tudomása szerint Hitler is zsidó származású volt. Az orosz külügyminiszter ezzel próbálta magyarázni, hogy miért kell az oroszoknak nácítlanítaniuk azt az Ukrajnát, amit éppen a zsidó származású Volodimir Zelenszkij elnök vezet. Lavrov kijelentése óriási hullámokat keltett, az Oroszországgal szemben eddig inkább barátságos húrokat pengető Izrael azonnal berendelte az orosz nagykövetet, sőt, pár nappal később az izraeli sajtó már arról cikkezett, hogy a közel-keleti ország feladva az eddigi álláspontját mégis elkezd fegyvereket szállítani Ukrajnának. Vélhetően ennek próbált elébe menni Putyin a tőle oly szokatlan bocsánatkéréssel.

Kapcsolódók

Kimaradt?