Olaszországban minden készen áll az AstraZenecával való oltás újraindítására

Éjszakai vakcinázással igyekeznek behozni a kiesést az olaszországi oltóállomásokon, melyek készen állnak az AstraZeneca ismételt használatára - közölték az egészségügyi hatóságok szerdán.

A közép-olaszországi Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato bejelentette, ahogy az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) és az illetékes olasz gyógyszerhivatal is igent mond csütörtökön, azonnal újraindítják az AstraZeneca vakcinájának használatát. Megjegyezte, hogy a néhány napos kimaradás újabb késést okozott a régió vakcinázási ütemezésében.Fotó: Agerpres/EPA Kétszázezren várnak az AstraZeneca-védőoltásra, a pár napos kiesés behozatala hetekig eltarthat. Ezért az egészségügyi személyzettel egyetértésben készek az oltási állomások egész napos nyitva tartására, hogy éjszaka is oltani tudjanak.

A szerdán közölt felmérések szerint az olaszok 14 százaléka „ijedt meg” a brit-svéd oltóanyag felfüggesztésétől, de a vakcinázásban kételkedők aránya korábban is körülbelül ennyi volt.

Lazio tartomány bejelentette, hogy március 20-tól oltási igazolást bocsát ki a már beoltottaknak.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter közlése szerint április és június között ötven millió adag oltóanyagot várnak Olaszországba.

Olaszországban a nyolcvan éven felüliek kevesebb mint negyven százalékát oltották be eddig, az eggyel fiatalabb korosztály, a hetven évesnél idősebbek oltása pedig még el sem kezdődött. December vége óta 8,8 millió adag vakcina érkezett az országba, 7,1 millió olaszt oltottak be, ebből 2,1 millióan kaptak második dózist.

A szigorú korlátozások alatt levő Olaszországban a halottak száma túllépte a 103 ezret. Az utóbbi 48 órában ismét megközelítette a napi ötszázat a halottak száma. Az aktív betegek száma 539 ezer felett van, kórházban több mint 26 ezer koronavírusos beteget kezelnek, 3317-en vannak lélegeztetőgépen. A halottak száma március 8-án lépte át a százezres küszöböt, miközben az aktív betegek száma március 11-én érte el a félmilliót. Március 18-án tartják meg a Covid-19 áldozatainak emléknapját. Mario Draghi miniszterelnök Bergamo városába látogat, ahol tavaly ilyenkor indultak el a koporsókkal teli kamionok más városok krematóriumai felé.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?