Névazonosság: tévedésből tartóztattak le egy férfit a Hasogdzsi-gyilkossággal kapcsolatban

Szabadon engedték szerdán azt a szaúdi állampolgárságú férfit, akit előző nap a Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagjaként – tévedésből – vettek őrizetbe a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren – erősítette meg a párizsi ügyészség a Le Figaro című napilap értesülését.

A 33 éves Khalid Alotaibit a reptéri határrendészet tartóztatta le, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó repülőjáratra. Az ügyészség szerint a férfi neve megegyezik a szaúdi királyi gárda egyik volt tagjának nevével, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben.

A férfit a Törökország által 2018. november 5-én kiadott nemzetközi elfogató parancs alapján állították elő. „Előzetes letartóztatásba került, de személyazonosságának megvizsgálásakor kiderült, hogy a körözés nem rá vonatkozik, ezért szabadon engedtük” – olvasható az ügyészségi közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban. Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, saját kezdeményezésükre.

Az ENSZ 2019-ben megjelent jelentése szerint Khalid Alotaibi, a szaúdi királyi gárda volt tagjaként a 15 tagú kommandónak is a tagja volt. Szaúd-Arábia párizsi nagykövetsége kedd este már jelezte, hogy az elállított férfinak semmi köze a gyilkossághoz, és kérte azonnali szabadon engedését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?