Nem fellebbezett Abdeslam, Jogerős a Bataclan elleni terrortámadás elkövetője elleni ítélet

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, párizsi merényletek perének fő vádlottja nem fellebbezett életfogytiglani börtönbüntetése ellen – jelentette be kedden Rémy Heitz párizsi ügyész. Az ítéletek ellen a többi 13 jelenlévő és hat távollévő vádlott egyike sem fellebbezett.

Jogerőre emelkedtek azok az ítéletek, amelyeket június 29-én hozott meg a bíróság Salah Abdeslam és 19 társa ügyében a párizsi Bataclanban és más helyszíneken elkövetett, 132 áldozatot követelő, 2015. november 13-i merényletek ügyében – közli a Le Figaro. Az érintettek ugyanis nem fellebbeztek, s a nemzeti terrorizmusellenes ügyészség és a párizsi fellebbviteli bíróság ügyésze sem fellebbezett a döntés ellen – áll a bíró közleményében. Fellebbezésnek ezután már nem adhatnak helyt a tömegmészárlás ügyében.

„Salah Abdeslam saját megfontolásából úgy döntött, hogy nem fellebbez. Ez nem azt jelenti, hogy egyetért az ítélettel és az ebből következő életfogytiglani börtönbüntetéssel, hanem azt, hogy beletörődött” – közölték ügyvédjei, Olivia Ronen és Martin Vettes, akik jelezték, tiszteletben tartják védencük döntését.Martin Vettes (k) és Olivia Ronen ügyvédek | Fotó: Agerpres/EPA

A tíz hónapig tartó per során a 132 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő (413-an sebesültek meg, közülük 99 volt a súlyos sérült; az egyik áldozat, Guillaume Valette poszttraumás stresszben szenvedett és 2017-ben öngyilkos lett) tömegmészárlást elkövető dzsihadista kommandó egyetlen túlélőjeként Abdeslam azt állította, hogy „emberségből” döntött úgy: nem hozza működésbe robbanómellényét. Csakhogy ez az eszköz, melyet a rendőri szervek később egy szemetesben megtaláltak, nem volt működőképes, ami a bíróság álláspontja szerint komolyan megkérdőjelezi azokat a kijelentéseit, miszerint Abdeslam „lemondott” volna arról, hogy részt vegyen a tömeggyilkosságban.

Bűnösnek találta tehát a testület a 32 éves, marokkói származású, Belgiumban született, francia állampolgárságú férfit az egyedülálló bűncselekmény elkövetésében, mely során a Stade de France-nál, a szétlőtt párizsi teraszokon és a Bataclan koncertteremben vittek véghez mészárlásokat, melyben rengeteg fiatal esett áldozatul.

Az ítélethirdetés másnapján Salah Abdeslam ügyvédei elítélték a France Inter, a világszerte sugárzott rádióadó podcastján a döntést, amely szerintük nem felel meg az igazságszolgáltatásnak, mivel Salah Abdeslam ugyanazt az ítéletet kapja, mint Oszama Atar, a november 13-i merényletek kitervelője. (Atar – akinek Szíriából való hazaengedéséért korábban, a 2000-es évek elején még Brüsszel is lobbizott, s aki mellett, még jóval a merényletek előtt, szimpátiatüntetást tartott az Amnesty International és más emberjogi szervezetek, 2017-ben halt meg Szíriában – a szerk.) Abdeslamnak tíz napja volt a fellebbezésre, amely hétfő este éjfélkor járt le.

Mindeközben egy másik tárgyalás is zajlott az egyik vádlott ügyében, akiről végül távollétében hoztak ítéletet: a jelenleg Törökországban bebörtönzött Ahmed Dahmanit harminc év szabadságvesztésre ítélték, amelynek kétharmadát mindenképpen le kell töltenie.

Kapcsolódók

Kimaradt?