Nagyszabású ukrán–amerikai szervezésű nemzetközi hadgyakorlat kezdődött a Fekete-tengeren

Megkezdődött a Sea Breeze-2021 elnevezésű, ukrán–amerikai szervezésű nemzetközi Fekete-tengeri hadgyakorlat, amelynek hivatalos megnyitóját hétfőn tartották Odesszában – számoltak be ukrán hírportálok.

Az UNIAN portál jelentése szerint a gyakorlaton, amely július 10-ig tart, idén Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül – az elmúlt húsz évet tekintve – rekordszámú, 29 ország, köztük több NATO-tagállam veszt részt.

A gyakorlatot ukrán részről Olekszij Doszkato, az ukrán haditengerészet parancsnokhelyettese vezeti. Különböző források háromezer és ötezer közé teszik a résztvevő fegyveres erők létszámát. Ezenfelül – az UNIAN értesülése szerint – 24 hadihajó, 40 repülőgép és helikopter, 18 különleges alakulat, illetve búvárcsapat vesz részt a gyakorlaton. Ukrán részről mások mellett a haditengerészet, a légierő, a katonai rendészet, a határőrség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), az országos rendőrség, és a parti őrség vesz részt.Illusztráció | Fotó: Agerpres/EPA

A manővereket a Fekete-tenger északnyugati részén, valamint Mikolajiv, Herszon és Odessza megye területén hajtják végre. Sea Breeze elnevezés alatt 1997 óta hajtanak végre Ukrajna területén évente hadgyakorlatot ukrán–amerikai közös szervezésben több ország részvételével – emlékeztetett az UNIAN.

A múlt héten a washingtoni orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mondják le az idei Sea Breeze-hadgyakorlatot. A külképviselet úgy vélekedett ugyanis, hogy a manőverek mérete és „agresszív jellege" nem segíti elő a régió biztonságát, „megnöveli a nem szándékos incidensek kockázatát", és erősíti Kijev „militarista hajlamait". A gyakorlat az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím-félsziget közelében zajlik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?