Nagy horderejű bejelentést tehet a győzelem napján Vlagyimir Putyin

Fotó: Agerpres/EPAA vártnál lassabb orosz előrenyomulás és a második világháborús győzelmet ünneplő május 9-i dátum közeledése azt eredményezheti, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzen Ukrajnának írja a CNN.

Mindennek nem csupán szimbolikus jelentősége lenne, hiszen lehetővé tenné a tartalékosok és a sorkatonák bevetését, sőt az általános mozgósítást is a háborús erőfeszítések érdekében.

A győzelem napjának óriási a jelentősége Oroszországban, amit Putyin kihasználhat céljai elérésének segítésére. Propaganda szempontjából vagy egy nagy harctéri győzelem, és/vagy a további eszkaláció bejelentése szolgálhatja az orosz elnök terveit.

Moszkva mindeddig ragaszkodott ahhoz, hogy Ukrajnában nem háború vagy invázió zajlik, hanem különleges katonai művelet, melynek célja a megtámadott ország nácimentesítése. Tekintve, hogy május 9-én pont a nácikkal szemben aratott győzelmet ünnepli Oroszország, ez ideális időpont lehet a hadüzenethez, noha a zsidó származású Volodimir Zelenszkij által vezetett Ukrajnát némiképp furcsa azzal vádolni, hogy nácik uralma alatt áll.

A nevezetes dátumon megtett hivatalos hadüzenet növelheti a háború támogatását az orosz közvéleményben, és az általános mozgósítás és a sorkatonák frontra küldésének lehetősége segíthet pótolni az orosz csapatok súlyos veszteségeit az élőerő területén. A Pentagon szerint az orosz háborús erőfeszítések továbbra is sok kívánnivalót hagynak maguk után, azokat a gyenge vezetés és logisztika vagy épp az alacsony morál egyaránt hátráltatja.

Az erőteljes ukrán ellenállás azt is eredményezheti, hogy az oroszok más területen igyekeznek katonai sikereket elérni. Ez lehet egy Odesszával szembeni támadás vagy épp Mariupol teljes kontrolljának a bejelentése. Megtörténhet a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságok Oroszországhoz csatolása vagy Herszon központtal egy újabb hasonló népköztársaság létrehozása is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?