Nagy-Britanniában a kormányzati előírásokról a személyes felelősségérzetre kerül át a hangsúly

A brit oltási program kiemelkedő sikere és a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése lehetővé tette, hogy Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhessen a személyi felelősség elvének alkalmazására a járványkezelésben – áll a londoni miniszterelnöki hivatal hétfői állásfoglalásában.

A brit miniszterelnöki hivatal a Downing Street 10. szám alatt | Fotó: Agerpres/EPAA Downing Street megerősítette: hétfő délelőtt kabinetülésen véglegesítik a kormány új stratégiáját, amely azt körvonalazza, hogy az ország miként tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal, és a tervet Boris Johnson miniszterelnök este részletezi a londoni alsóházban. Korábbi jelzések alapján Johnson várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a héten hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

A kormányfő erre már a vasárnap befejeződött parlamenti szünet kezdete előtti utolsó alsóházi ülésnapon, február 9-én egyenes utalást tett. Akkori rövid tájékoztatójában közölte: február 21-én, a parlamenti szünet utáni első vitanapon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a jövőben együtt élni a koronavírussal.

Johnson azt már akkor bejelentette, hogy ha a biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó korlátozásokat is feloldhatja. A kormányfő kilátásba helyezte annak a jogi kötelezettségnek a megszüntetését is, amelynek alapján jelenleg még elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akiknek a koronavírus-tesztje pozitív lett.

A Downing Street hétfői ismertetésében ez külön nem szerepel, de az állásfoglalás úgy fogalmaz: a sikeres oltási program eredményeként az ország erőteljes helyzetben van ahhoz, hogy fontolóra vehesse a még érvényben lévő jogi korlátozások megszüntetését. Boris Johnson hivatala hangsúlyozta: Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában – a felnőtt lakosság 81 százaléka a koronavírus elleni oltás két alapdózisa mellett az emlékeztető, hatáserősítő harmadik vakcinaadagot is megkapta, és a koronavírus-fertőződéses esetek száma folyamatosan csökken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A legutóbbi adatok valóban a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják. A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a vasárnap este zárult 24 órában 25 696, az utóbbi egy hétben 301 709 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 25,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében – mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt – még rekordot döntött: január 4-én 218 724 új koronavírus-fertőződést azonosítottak. A vasárnap kiszűrt új fertőződések száma így alig több mint a tíz százaléka a januári tetőzés idején mért adatnak. A vasárnap este zárult hétnapi időszakban 1011 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-ben, 19,3 százalékkal kevesebb, mint a múlt vasárnap véget ért egy hétben.

Kapcsolódók

Kimaradt?