Mentőcsónakokkal próbálják elérni az árvíz sújtotta településeket Görögországban

A hét eleje óta tartó özönvízszerű esőzések gyakorlatilag kettévágták Görögországot, ahol a pár nap alatt több métert emelkedő vízszintek miatt az emberek a tetőkre mászva várják a mentőcsapatokat. Több száz település, a legnagyobb autópályák és a főváros, Athén is érintett, miközben az ítéletidő a környező országokra is kezd átterjedni.

Hatalmas tóvá változott át a közép-görögországi Thesszáliai-síkság, a térségben mentőcsapatok igyekeznek elérni a heves esőzések okozta árvizek miatt a külvilágtól elzárt települések lakóit – közölte csütörtökön a görög tűzoltóság.

Jannisz Artopiosz, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy mentőcsónakokkal próbálják elérni Palamasz települést Kardíca város közelében, ahol a vízszint 1,5-2 méterrel emelkedett meg, és az emberek mindenféle segítség nélkül a házaikban rekedtek. Az elzárt területeket nagyon nehéz megközelíteni, mivel a viharos szél miatt a levegőből történő mentés egyelőre nem jöhet szóba. Megjegyezte azt is, hogy 36 óra leforgása alatt mintegy ötezer segélyhívás futott be hozzájuk, amire soha korábban nem volt példa.

Hétfő este és kedden zúdult özönvízszerű esőzés a Görögország középső részén található Magniszía régióra. Ítéletidő sújtotta az északabbra fekvőt Trikalát és Kardícát is. Magniszíában két ember vesztette életét, Thesszália régióban egy ember halt meg, és legalább két embert eltűntként tartanak nyilván.

Fotók: Agerpres/EPA

Magniszía székhelyét, Vólosz kikötővárost és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok, az áram- és vízellátás napok óta szünetel. Kardíca városban egyes helyeken a négy métert is eléri a víz szintje, sok ember a házak tetején keresett menedéket.

Szerda este a Daniel nevű vihar az Athén körüli Attika régióra is lecsapott, a fővárosban is több utat és metróállomást elöntött a víz.

Níki Keraméosz belügyminiszter csütörtökön közölte: megkezdték az anyagi károk felmérését, és az érintett földművesek, vállalatok és lakosok kártalanítást fognak kapni.

Dimitrisz Ziakopulosz meteorológus elmondta, hogy Magniszía régióban 24 óra leforgása alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, ami példa nélküli az adatok rögzítésének 1955-ös megkezdése óta. Bár Thesszália régióban még csütörtökön is esett, az előrejelzések szerint az ítéletidő estére már csillapodni fog.

A Görögországgal határos Törökországban és Bulgáriában az utóbbi napokban tizenegy ember halálát okozta a heves esőzéssel járó ítéletidő.

Görög sajtójelentések szerint az ítéletidő gyakorlatilag kettévágta az országot: kedd este óta az Athént és Szalonikit összekötő legfontosabb autópálya mintegy 200 kilométeres szakasza le van zárva.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?