Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltása az Egyesült Államokban

Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása az Egyesült Államokban, miután Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását. Valeriu Gheorghiţă oltásparancsnok szerint Romániában „határozottan ajánlott” lesz e korosztály beoltása.

Kedden délelőtt a CDC tanácsadó testülete egyhangúlag, 14–0 arányban döntött úgy, hogy javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását az 5 és 11 év közöttiek számára. Walensky azt mondta: ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba.

„Ma fordulóponthoz érkeztünk a Covid-19 elleni harcunkban egy biztonságos és hatékony oltóanyag engedélyezésével az 5 és 11 év közötti gyerekek számára" – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a CDC bejelentését követően kiadott közleményében. „Mindez lehetővé teszi, hogy véget érjen a szülők hónapok óta tartó aggodalma. Ez nemzetünk számára jelentős előrelépés a vírus legyőzéséért folytatott harcban" – tette hozzá.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekek számára. Ez azt jelenti, hogy a CDC jóváhagyását követően már szerdán megkezdhetik a tömeges oltást.

Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják majd be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada.

A különböző kiszerelés, csomagolás, illetve a korábbiaktól különböző méretű tűk kiszállítása a szakemberek szerint időt vesz igénybe, de Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy a folyamat november 8-ig „teljesen zökkenőmentessé válik”.

A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója már korábban „kulcsfontosságúnak” nevezte a gyerekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. „Úgy gondolom, hogy ha be tudjuk oltani a 28 millió gyerek túlnyomó többségét, akkor ez fontos szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében" – tette hozzá Fauci.

Gheorghiţă: „határozottan ajánlott” lesz a 12 éven aluliak oltása

Valeriu Gheorghiţă, romániai oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke szerint az Európai Gyógyszerügynökség december közepén teszi meg ajánlását az 5–11 éves korosztálynak a BioNTech/Pfizer által előállított vakcinával való beoltására.

Az 5–11 éves korcsoportba tartozó gyerekek esetében az oltás „határozottan ajánlott” lesz a krónikus betegségben szenvedők számára – magyarázta az oltásparancsnok a Victoria-palotában tartott keddi sajtótájékoztatón.Ajánlani fogják a 12 éven aluliak beoltását, különösen a krónikus betegségben szenvedőkét | Illusztráció: Agerpres

Hozzátette, valószínűleg külön oltópontokat nyitnak az oltási központokban eme korosztály számára, de természetesen majd az oltásprogramban részt vevő háziorvosoknál, illetve a gyerekkórházakban is felvehető lesz a vakcina.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy határozottan fogják ajánlani az oltás felvételét a valamilyen krónikus betegséggel küzdő gyerekeknek. „A következőkről beszélünk: elhízás, cukorbetegség, krónikus vesebetegségek, neurológiai betegségek, Down-szindróma, amelyről tudjuk, hogy sajnos tízszeresére növeli a halálozás kockázatát a Covid-19 esetében, daganatos betegségek, leukémia és így tovább. Olyan gyermekekről is szó van, akik az immunválaszt csökkentő kezelés alatt állnak” – mondta a katonaorvos.

Kapcsolódók

Kimaradt?