banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Megdöbbentő: a svájci börtönökben többet lehet keresni, mint itthon tisztességes munkával

Elképesztette a svájci bírót egy visszaeső romániai tolvaj nyilatkozata. A férfi azt mondta, a svájci börtönökben jobban keres, mint hazájában, vagyis Romániában, tisztességes munkával.

Svájcban elkészítették a lebukott tolvajok profiljait, ez szerint vannak „feltörekvő hivatásosok”, „opportunisták”, „drogfüggők” és „bűnöző turisták”.

Az utóbbi kategóriába tartozik egy romániai polgár is, aki inkább választotta a külföldi börtönt, mert elmondása szerint ott több pénzt kereshet, mint hazájában tisztességes munkával.

Illusztráció: Pexels


A férfire Marian Radu álnéven hivatkoznak, kifejezetten azért ment külföldre, hogy lopjon, és azért választotta Svájcot, mert előnyösnek tartja az ottani börtönkörülményeket. Több betörésen volt már túl, amikor újra lebukott, vallomásával ledöbbentette a bírót. Kertelés nélkül bevallotta, hogy vonzónak tartja a svájci börtönökben a kereseti lehetőséget.

Az esetet az Adevărul tette közzé, a Neue Zürcher Zeitung német nyelvű svájci napilapra hivatkozva. Ebből kiderül, a férfi táskákat, kerékpárokat, sőt munkagépeket lopott. De élelemiszert, cigarettát, alkoholt is eltulajdonított, udvarokra, pincékbe tört be, postaládákat is feltört.

A legfrissebb bűnügyi statisztikák szerint a tolvajok száma 2009 óta a legmagasabb szintre emelkedett Svájcban. A betöréses lopások száma az 1990-es évek végéhez képest továbbra is alacsony szinten van, de 2022-ben közel ötödével, csaknem 7000 esetre emelkedett. Ez majdnem 20 betöréses lopást jelent naponta.
Christiane Lentjes Meili, a zürichi kanton bűnügyi rendőrségének vezetője a betöréses lopások számának növekedésére több okot is felhoz.
Azt mondja, a járványügyi korlátozások feloldása óta megnőtt a turisták száma, de újra szerveznek nagyobb rendezvényeket, és az éjszakai élet is visszatért a normális kerékvágásba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?