Kreml szóvivő: ellenséges országoknak nevezhetők az Ukrajnát segítő államok, köztük Románia is

A Kreml által „barátságtalannak” tartott országokat, köztük Romániát, „ellenséges országoknak” nevezi, amiért diplomáciai, politikai és gazdasági háborút folytatnak Oroszország ellen – idézi Dmitrij Peszkovot, Vlagyimir Putyin elnök szóvivőjét az Interfax.

„Nem beszélhetünk információs háborúkról anélkül, hogy ne kapcsolnánk mindent a hibrid háború általános kontextusához. Nemcsak amerikai és brit katonai tanácsadók mondják meg a fegyveres ukrán nacionalistáknak, hogy mit tegyenek" – jelentette ki kedden Peszkov. „Ez egy diplomáciai, politikai és gazdasági háború, megpróbálnak elszigetelni minket a világban. Most már azt mondanám, hogy ezek ellenséges államok, mert amit csinálnak, az háború" – tette hozzá a Kreml szóvivője.

Fotó: Agerpres/EPA

Peszkov ismét panaszkodott a Nyugat által az orosz oligarchák, az államkincstár és az orosz központi bank ellen bevezetett szankciókra. „A magántulajdonhoz való jog megszűnt szentnek lenni, és nemzeti pénzünket elkobozták tőlünk, befagyasztották”, jelentette ki. „A pénzünket, amely dollárban és euróban volt az ottani számlákon, befagyasztották. Ez a mi pénzünk. Ellopták tőlünk. Természetesen harcolni fogunk érte" – mondta Peszkov.

Március közepén Dmitrij Peszkov „állami banditizmusnak” minősítette az orosz oligarchák ellen bevezetett szankciókat. Akkor azt mondta, hogy Oroszország sok top-milliárdosa „alapvetően nemzetközi vállalkozó, mivel cégeik a világ minden táján működnek, és nemzetközi státusszal rendelkeznek”.

Az orosz kormány március 7-én bemutatta azon országok listáját, amelyeket „barátságtalannak” tart, köztük az összes európai uniós tagállamot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?