Közel negyven éve eltűnt hegymászó maradványaira bukkantak

A Sziklás-hegység coloradói részén feltehetően megtalálhatták annak a nyugat-német hegymászónak a maradványait, aki 38 évvel ezelőtt tűnt el – közölte a The Colorado Sun a park munkatársainak bejelentése alapján.

A Fort Collinsban élő 27 éves Rudi Moder tapasztalt hegymászóként indult útnak 1983. február 13-án, ám hat nappal később a szobatársa jelezte a hatóságoknak, hogy mivel még nem tért vissza, úgy gondolja, Moder eltűnt. A keresőcsapatok megkezdték a kutatást, de a több mint 30 centiméternyi friss hó akadályozta a munkát. A négynapnyi kutatás alatt végül egy kanyon bejáratának közelében fekvő hóbarlangban megtalálták a férfi hálózsákját és a felszerelését.

Ennél több azonban sosem látott napvilágot az ügyben. Modert nem találták meg, annak ellenére, hogy kiképzett kutyával, helikopterrel is átfésülték a területet, később pedig tavasszal és nyáron is folytatták a keresést.

Évtizedekkel később, 2020 augusztusában egy hegymászó emberi maradványokat talált egy lavina után. A nemzeti park munkatársai azonban nem tudtak akkor teljes körű vizsgálatot végezni, mivel erdőtűz pusztított a térségben, és annak védelmére kellett koncentrálniuk az erőforrásaikat. Később viszont már újra hótakaró lepte be a 3500 méter magasan fekvő területet.

2021 nyarán azonban a járőrök újra átvizsgálták a magashegyi részt, és sílécekre, síbotokra, csizmákra és olyan személyes tárgyakra is bukkantak, amelyekről már feltételezni lehetett, hogy az eltűnt hegymászóé. A legfrissebb hírek szerint a fogak alapján próbálták meg azonosítani az emberi maradványokat, de egyelőre még nem tudták hivatalosan igazolni, hogy a német alpinistát találták meg.

A The Colorado Sun szerint a nemzeti park ennek ellenére lezártnak tekinti az évtizedes ügyet, és felvette a kapcsolatot a német kormánnyal, hogy Németországba küldjék a maradványokat.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?